Какви опаснoсти за здравето крият вашите тенджери и тигани

Какви опаснoсти за здравето крият вашите тенджери и тигани
Canva

Когато избирате съдове за готвене, е важно да вземете предвид материалите, които влизат в контакт с храната ви, тъй като някои могат да отделят вредни химикали или да съдържат тежки метали. Ето някои материали, от които трябва да избягвате или ограничавате използването им, особено когато става въпрос за готвене на храна:

Неръждаема стомана: Докато неръждаемата стомана е широко използвана и сравнително безопасна опция, тя понякога може да освободи никел, който е токсичен за някои хора. Ако имате чувствителност към никел, изберете неръждаема стомана без никелово покритие или помислете за друг материал. Все пак трябва да се има предвид, че това е малко вероятно и неръжаемата стомана си остава един от най-безопасните материали при готвене.

Алуминий: Алуминият е лек и универсален, но може да се разтвори в кисели или алкални храни, което води до потенциално излагане на този метал. Продължителната употреба на алуминиеви съдове може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

С тефлоново покритие: Съдовете за готвене с незалепващо покритие като тефлон съдържат перфлуороктанова киселина (PFOA), известна канцерогенна съставка. Когато се нагрее, тефлонът може да започне да се рони, освобождавайки PFOA в храната. Изберете вместо това съдове за готвене с незалепващо покритие, направени от материали като керамика или камък.

Мед: Въпреки че медта е естествен и екологичен вариант за готвене, тя може да реагира с определени храни и да доведе до неприятни вкусове. Освен това медта може да бъде токсична в големи количества.

Олово: Оловните съдове за готвене все още могат да бъдат намерени на някои места, особено в антикварни магазини. Избягвайте използването на такива съдове, тъй като оловото е силно токсично и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Вместо това помислете за използване на съдове за готвене, изработени от стъкло, неръждаема стомана, керамика или чугун без покритие. Тези материали обикновено са по-безопасни и по-здравословни за приготвяне на храна. Винаги обръщайте внимание на инструкциите за безопасност на производителя и избягвайте да съхранявате киселинни храни в съдове от неръждаема стомана, за да сведете до минимум потенциалното изтичане на никел.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay