5 причини за подуване и подпухване на лицето

5 причини за подуване и подпухване на лицето
Canva

Подпухналото лице се характеризира с увеличение на обиколката или обема на лицето поради задържане на течности или възпаление. При това състояние се наблюдава подуване, особено в областта на бузите, около очите, брадичката и челюстта. 

Подпухналото лице често е чувствително при допир поради увеличеното вътрешно налягане в тъканите. В случай на възпаление, може да се усети болка или дискомфорт в засегнатите области. Обиколката на лицето може да се промени, като се появи неравномерно разширение или издване на определени части.

Подпухналото и подуто лице може да бъде причинено от различни фактори, включително:

Възпаление и инфекция: Инфекции като синузит или зъбни проблеми могат да причинят възпаление в лицето, което води до подпухване.

Алергии: Реакции към алергени като полен, плесен или хранителни вещества могат да предизвикат подпухване на лицето.

Задържане на течности: Неравновесие в телесните течности може да доведе до задържане на течности в лицето, особено при консумация на храна с високо съдържание на натрий или при нарушена функция на бъбреците.

Умора и липса на сън: Липсата на сън и умората може да доведе до разширени кръвоносни съдове и задържане на течности в лицето.

Травма или увреждане: Удар, нараняване или други видове травми в лицето могат да предизвикат оток и подпухване.

Важно е да се консултирате с лекар, ако сте притеснени за подпухналостта на лицето си, особено ако тя е продължителна или се влошава. Лекарят може да направи подробен преглед и да определи точната причина за състоянието и да предложи подходящо лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay