Азелаинова киселина- герой в борбата с акне и розацея

Азелаинова киселина- герой в борбата с акне и розацея
Pexels

Когато помислим за най-добрите продукти за борба с акнето, някои от първите съставки, които ни идват наум, са всички звезди като салицилова киселина, бензоил пероксид и ретинол. Въпреки че тези продукти заслужават репутацията, която са си спечелили, има друга по-непопулярна съставка, която не получава достатъчно признание за своите ползи: азелаинова киселина.

Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина, намираща се в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Може да се произвежда и от дрождите по кожата ви. Обикновено се намира в кремове, гелове или пяна за успокояване на възпалението, стимулиране на обновяването на кожните клетки и успокояване на акнето. 

Подобно на шепата други модерни съставки, известни с многото си ползи за запазване на кожата, азелаиновата киселина има редица приложения, въпреки че е най-известна с това, че може да се бори с акне и розацея.

Като противовъзпалително средство, азелаиновата киселина може да намали възпалението, правейки акнето по-малко видимо, по-малко зачервено и по-малко раздразнено. Освен това, съставката може да помогне да освободите порите си от бактериите, които могат да причинят обриви, като същевременно насърчава клетъчния обмен и забавя производството на меланин, което може да доведе до хиперпигментация и мелазма. 

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, ако обмисляте да включите тази киселина в ежедневната си грижа за кожата. Като начало трябва да се нанесе след почистване и около 15 минути преди овлажняване, за да може да се абсорбира напълно от кожата ви.

Азелаиновата киселина трябва да се използва сутрин и вечер и е най-добре в комбинация с овлажняващ крем или хидратиращ серум. Също така трябва да се смеси добре с кожата или да се използва като точково лечение на тъмни петна и да се абсорбира, така че да не оставя зони, които правят кожата да изглежда на петна.

Обикновено трябва да използвате азелаинова киселина с други лекарства, тъй като постигането на значителни резултати може да отнеме известно време, ако използвате само съставката – но, разбира се, трябва да внимавате с какво я смесвате. 

Въпреки че азелаиновата киселина може да се смесва с практически всеки продукт, използването ѝ с бета хидрокси киселини (BHAs) като салицилова киселина, може да увеличи шансовете за сухота и дразнене. Ако използвате по-мощна форма на азелаинова киселина, трябва да се консултирате с вашия дерматолог, преди да я смесите или комбинирате с каквито и да е съставки или продукти.

Също така е възможно всеки, който използва азелаинова киселина, да изпита странични ефекти като дразнене, зачервяване, лющеща се кожа, лющене и/или копривна треска, въпреки че това не е обичайно за всички. Препоръчително е бавното въвеждане на съставката във вашата рутина, ако имате чувствителна кожа (започнете да я използвате няколко пъти седмично, преди да увеличите употребата си до ежедневна), но ако получите някоя от гореспоменатите нежелани реакции, трябва да спрете употребата веднага.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay