Бананови кори вместо ботокс?

Бананови кори вместо ботокс?
Pexels

О, TikTok. В някои дни те обичаме, а в други искаме да те изтрием от телефоните си завинаги. Има моменти, в които наистина не можем да си представим да живеем без тази социална мрежа. Истината е, че научихме много хитри трикове от ТикТок. Въпреки това, научихме и много неща, които е по-добре да оставим забравени — като използването на крем против хемороиди, за да се отървете от торбичките под очите и намазване с каламинов лосион като основа за грим.

Последното твърдение на ТикТок? Втриването на бананови кори по цялото ви лице може да ви помогне да се отървете от бръчките и да замени нуждата от невротоксини като ботокс. Звучи странно, нали? Въпреки че първоначално не бяхме убедени, броят на хората в платформата, които твърдят, че наистина работи, ни накара да се замислим.

Ползите от използването на бананови кори върху кожата

Казано по-просто: да, има някои ползи от триенето на бананови кори върху кожата — но TikTok не го прави напълно правилно. Няма конкретни научни изследвания, подкрепящи използването на бананови кори върху лицето или кожата като цяло. Знаем, че банановите кори съдържат много биоактивни съединения, включително антиоксиданти като аскорбинова киселина, каротин и цианидин, а антиоксидантите предпазват кожата от възпалителна активност и увреждане.

Банановите кори също са богати на танини и витамин А, който се намира в ретинолите и ретиноидите, и двете съединения могат да бъдат полезни за тонизиране и стягане на кожата.

Въпреки че са пълни с тези полезни съставки е малко вероятно банановите кори да направят нещо, когато се използват в тази форма. Истината е, че полезните за кожата съединения, намиращи се в банановите кори, вероятно не се абсорбират от кожата на молекулярно ниво и всякакви локални ползи, ако изобщо има такива, биха били краткотрайни и временни. 

Безопасни ли са банановите кори за кожата?

Няма нищо опасно в използването на бананови кори върху лицето. За разлика от "трика" за изсветляване на кожата с лимон, банановите кори не са киселинни и не дразнят кожата. 

От само себе си трябва да се разбира, че всеки с алергия към банан трябва да избягва да прави това. Алергичните реакции към банановите кори ще предизвикат контрапродуктивно възпаление, което след това може да доведе до упорита хиперпигментация, която може да бъде трудна за лечение. 

Може ли използването на бананови кори върху лицето ви да замени невротоксините?

Краткият отговор? Не. Всяка съставка за локално приложение, особено банановите кори, е малко вероятно да има сравним ефект за намаляване на бръчките като невротоксин като ботокс. 

Докато продуктите за локално приложение помагат за намаляване на външния вид на бръчките по повърхността, невротоксините като ботокс предотвратяват свиването на мускулите под кожата и създаването на тези бръчки на първо място.

Може ли яденето на банани да повлияе на кожата ви?

Ако сте твърдо решени да вкарате банани в рутината си, консумацията им може да е добър вариант. Бананите са ценна част от една балансирана диета. Те са естествено богати на калий, който помага да се балансира хидратацията на тялото ви, а хидратираната кожа сияе и изглежда по-здрава от дехидратираната.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay