Всичко за лимонената киселина и нейните ползи в грижата за кожата

Всичко за лимонената киселина и нейните ползи в грижата за кожата
Canva

Списъкът с продукти за грижа за кожата, формулирани като алфа-хидрокси киселини (AHAs), е доста дълъг. Има гликолова киселина, която придава на кожата забележим блясък, изчистващата акне азелаинова киселина и изсветляващата и намаляваща тъмните петна млечна киселинаНо една една от тях, с която може да не сте много запознати, е лимонената киселина.

Извлечена от цитрусови плодове, лимонената киселина променя играта, когато става въпрос за неутрализиране на щетите от свободните радикали от излагане на околната среда като замърсяване на въздуха, слънчева светлина, тютюнопушене, алкохол и неправилно хранене. Поради прекомерното излагане може да забележите увеличаване на фините линии, бръчките, матовата кожа и други признаци на стареене на кожата. За щастие, лимонената киселина е повече от способна да се пребори с оксидативния стрес (увреждане на слоевете на кожата от свободните радикали) и да поддържа здравето на кожата ви.

Какво представлява?

Лимонената киселина е класически използвана алфа-хидрокси киселина в продуктите за грижа за кожата. AHA са естествени киселини, извлечени от храни, така че лимонената киселина се извлича от цитрусови плодове като лимони, портокали, лайм и дори горски плодове или грейпфрут.

Лимонената киселина има подобни ефекти като две популярни съставки: ретинолова киселина, продукт против стареене и гликолова киселина, химическа ексфолираща съставка. Ето защо е идеално да се използва за ексфолиране на кожата и обновяване на кожните клетки.

Какви са ползите?

Едно от основните предимства на използването на лимонена киселина върху кожата е, че тя стимулира обмяната на клетките. Това ще помогне на кожата ви да произведе нови кожни клетки, за да замени съществуващите, което ще доведе до по-гладка и блестяща кожа. Освен това ще се справи с хиперпигментацията, фините линии, бръчките и неравномерния тон.

Лимонената киселина има и стягащи свойства, точно това, от което се нуждаят тези с мазна кожа, за да намалят повърхностния блясък. Стягащ означава, че тази AHA киселина е в състояние да свие тъканите на кожата, за да стегне порите. Това помага за изсушаване на излишната мазнина по кожата ви, като ви дава освежаващо усещане.

Съставката има и антимикробни свойстваПоради това той понижава нивата на рН на кожата, за да убие бактериите, причиняващи акне, особено когато се използва с други съставки, намаляващи омазняването и борещи се с акнето.

Как да я използвате?

Най-лесният начин е да използвате лимонената киселина като всички други химически ексфолианти: консервативно. Когато използвате лимонена киселина твърде често, особено ако имате чувствителна кожа, може да забележите, че кожата ви изглежда зачервена, възпалена и раздразнена. Нанасяйте го върху кожата си веднъж седмично, за да отпушите порите и да поддържате кожата свежа.

Лимонената киселина е безопасна за използване върху чувствителна кожа, но предвид по-ниския праг, който чувствителната кожа има за ексфолиране, винаги започвайте бавно и постепенно, с ниска концентрация и не повече от веднъж седмично. Винаги трябва да наблюдавате за дразнене и възпаление, докато използвате продукт, съдържащ със съставката. И когато се съмнявате, консултирайте се с вашия дерматолог, преди да опитате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay