Възможно ли е акнето да бъде причинено от недостиг на витамини?

Възможно ли е акнето да бъде причинено от недостиг на витамини?
unsplash

Има множество причини хората да се сблъскват с акне. Хормоналните промени, новите козметични продукти и дори околната среда могат да причинят обостряне. Но знаете ли, че това състояние на кожата може да бъде причинено и от недостиг на витамини?

Храненето е често забравян компонент от грижата за акнето и има текущи изследвания за връзката между недостига на витамини и акнето. Въпреки че връзката между храненето и акнето е сложна и не е напълно разбрана, това е област, която продължава да се изследва. Така че, ако се борите с резистентно акне, може да си струва да обмислите тестване за тези недостатъци.

Ако сте любопитни за връзката между акнето и нивата на витамини, научете точно на кои категории витамини трябва да обърнете внимание, както и други фактори, които трябва да обърнете внимание за по-добро цялостно здраве на кожата.

Може ли дефицитът на витамин да причини акне?

Въпреки че причината все още не е доказана, има няколко проучвания, които сочат връзки между дефицитите на различни витамини и тежестта на акнето. Най-добре документираният дефицит, който води до влошаване на акнето, е витамин D. Неотдавнашно проучване, разглеждащо всички налични документи, предполага, че колкото по-ниски са нивата на витамин D, толкова по-вероятно е акнето ви да бъде по-тежко.

Въпреки че това не означава точно, че по-ниските нива на витамин D гарантират акне, ролята, която витамин D играе в тялото, може да доведе до създаване на идеалното състояние за акне. Връзката между акнето и витамините може да се дължи на ролята на витамин D за намаляване на възпалението и контролиране на производството на себум, мазна субстанция, която може да допринесе за акне, когато се натрупа. Следователно допълването на вашата диета с витамин D, ако нивата ви са ниски, може да бъде доста полезно за резистентното акне.

Витаминни дефицити, които могат да бъдат свързани с акне

Ако се борите с резистентно акне, препоръчително е да се тествате за още няколко витамина. Недостигът на витамин А може да допринесе за акне, но истинският дефицит на витамин А е рядко срещан и приемането на излишни количества може да бъде вредно, така че е важно да си набавите правилното количество, ако имате ниски нива.

Освен това витамин Е е антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане и подпомага заздравяването, а витамините от група В – ниацин (B3) и пантотенова киселина (B5) – могат да помогнат за намаляване на възпалението и съответно за регулиране на производството на мазнини. Те също биха могли потенциално да допринесат за появата на акне.

Как да разберете дали акнето е причинено от дефицит на витамин

Най-добрият начин да разберете дали вашето акне може да се дължи на дефицит на витамин е да отидете на лекар. Ако някой има добре балансирана диета, но все още изпитва постоянно акне, по-вероятно е други фактори като хормони, бактерии или генетика да играят роля. 

Въпреки това, ако установите, че нивата на витамин може да влияят на кожата ви, има някои стъпки, които можете да предприемете. Струва си да подхранвате кожата си с локални съставки и кремове, които съдържат тези витамини в тях. Ниацинамидът и витамин А - или ретиноидите - по-специално са страхотни добавки към вашата рутинна грижа за кожата. Адаптогените като зелен чай и хидрокситирозол също могат естествено да направят кожата ви по-устойчива.

Въпреки че справянето с нивата на витамини може да даде известна насока в разбирането на вашата борба с акнето, важно е да запомните, че те са само една част от цялостния подход, който е необходим за лечение на състоянието. Не започвайте лечение, без първо да говорите с вашия лекар. И най-важното? Бъдете търпеливи! Акнето засяга хиляди хора всяка година и няма два еднакви случая, така че отделете време, за да разберете и да работите с кожата си под ръководството на квалифициран специалист.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay