Как да разберете дали страдате от Акне Excoriée?

Как да разберете дали страдате от Акне Excoriée?

Едно от най-досадните кожни състояния е акнето и почти всеки се бори с него до известна степен. Причините за появата му могат да бъдат безкрайни – от стискане на пъпки пред огледалото до изпробване на всевъзможни продукти. Но съществува едно специфифично състояние на акнето, което извежда борбата на съвсем друго нови.

Нарича се акне excoriée и може да бъде сериозно. Ето какво трябва да знаете, за да запазите здравето на кожата си.

Какво е Acne Excoriée?

Това е състояние на кожата, което предизвиква натрапчиво чоплене, сърбеж и предизвиква акне или пъпки, оставяйки белези и пигментация. По-често при юноши жени, отколкото при мъже, тови вди акне обикновено се свързва с депресия, тревожност, OКР, дисморфия на тялото или емоционални тригери.

"Акнето на берачите", както понякога се нарича, е по-разпространено, отколкото може да повярвате. Проучване на Journal of Psychiatric Research от 2020 г. на население, представително за САЩ, разкрива, че 3,1 процента от жените са идентифицирани като страдащи мълчаливо от разстройство, свързано с чоплене на кожата през целия живот.

Имам ли Acne Excoriée?

Хората не се раждат с акне excoriée. За появата му могат да допринесат житейски стресови фактори.

Разбира се, доста обичайно е да чоплите акнето си, така че може да е трудно да разберете кога преминавате границата. Само не забравяйте, че това никога не е полезно за вашата кожа, тъй като според специалистите може да доведе до инфекции и белези.

Напълно нормално е от време на време да стискате пъпките си, но усетите ли, че не можете да спрете, то значисте притрастени. Има разлика между пукането на една или две пъпки от време на време и това да прекарвате часове в огледалото, чоплейки кожата си и всяко несъвършенство. Ако усещате, че ситуацията излзиза извън контрол, потърсете специалист.

Може ли Acne Excoriée да се лекува?

Да – лекува се чрез комбинация от самоконтрол, правилно почистване на кожата за предотвратяване на инфекции, терапия и промени в поведението. И може да отнеме известно време, за да премине, защото психологическата част от това може да идва и да си отива, в зависимост от живота на човека и отключващите фактори. Най-добрият съвет за хората, които страдат от акне excoriée, е да премахнат всичко, което представлява задействащ фактор, като огледало в близък план или домашни инструменти за стискане на пъпки. Носете ръкавици, когато е възможно, поддържайте ноктите си къси, вземете си играчка, водете дневник. В крайна сметка можете да се излекувате само когато спрете да чоплите.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay