Какво може да направи млечната киселина за вашата кожа

Какво може да направи млечната киселина за вашата кожа
unsplash

Грижата за кожата може да бъде сериозна инвестиция. Когато става въпрос за продуктите, които нанасяте върху цялото си лице, искате да сте сигурни, че получавате ефикасна формула, която е подходяща за вашия индивидуален тип кожа и има смисъл. Това се свежда до това да знаете какви са различните съставки за грижа за кожата и какво могат да направят за вашата кожа.

Искате ли да се предпазите от нови пъпки? Да получите онзи сияен тен, който виждате навсякъде в Instagram? Да възстановите влагата в сухата си кожа? Има съставки за всичко това - и ключът е да знаете коя е подходящата за вашата цел. Ето какво трябва да знаете за млечната киселина:

Тази нежна киселина за грижа за кожата е от семейството на алфа-хидрокси киселините и е чудесна за справяне с почти всичко - от тъмни петна до сухота и бръчки. Искате ли да знаете повече? Продължете да четете, за да научите повече за млечната киселина:

Какво е млечна киселина?

Когато говорим за грижа за кожата, млечната киселина е алфа хидрокси киселина, иначе известна със съкращението си AHA. Но може да сте запознати и с млечната киселина, която тялото ви произвежда като химикал, когато клетките ви разграждат въглехидратите. В козметичните продукти може да се извлича от мляко, както може би се досещате, но има и алтернативи, направени от растения или биотехнологии.

Тя е хидрофилна, което означава, че се смесва добре с вода, но не толкова добре с масло. В резултат на това млечната киселина има тенденция да не прониква дълбоко в кожата, което я прави по-нежна ексфолираща киселина.

Това е една от по-нежните алфа хидрокси киселини, така че е добре да започнете с нея, ако се интересувате от ползите от AHA. Понася се добре от всички типове кожа, включително тези с чувствителна кожа.

Ползи от млечната киселина:

Какво прави млечната киселина?

Ползите от млечната киселина са като на другите AHA. Основно се използва за изсветляване на цялостния тен на кожата, но това не е всичко, което прави. Често се среща в продуктите за грижа за кожата, предназначени да изсветлят и намалят появата на тъмни петна, както и да намалят появата на фини линии и бръчки.

Освен това се използва и за лечение на кератоза пиларис, която причинява неравни, малки червени петна по кожата. Млечната киселина също помага за удебеляване на кожата и стимулира производството на колаген в тялото, което помага да се добави плътност и да се намали появата на фини линии и бръчки. 

Действа, като премахва мъртвите кожни клетки на повърхността, като разтваря връзките, които ги държат заедно. Това улеснява естествения процес на ексфолиране на тялото. В резултат на това растат нови клетки, което води до по-гладка и по-ярка кожа.

Как да използвате млечна киселина?

Млечната киселина стана доста популярна през последните години, което я прави лесна за намиране в продуктите за грижа за кожата. Млечната киселина може да бъде включена в редица различни продукти за грижа за кожата, включително почистващи препарати, овлажнители, пилинги и серуми. Тонерите и серумите са най-често срещаните.

Киселините обикновено се включват във формулировките в различни проценти, като по-висок процент означава, че е по-мощна доза. Потърсете продукт за грижа за кожата с млечна киселина като една от основните му съставки в процентно съотношение между пет процента за начинаещи до 15 - 20 процента за някой, който е използвал съставката преди.

Винаги трябва да следвате инструкциите на опаковката, когато става въпрос за това колко често да използвате даден продукт, но обикновено хората го включват в рутинната си грижа за кожата един до три пъти седмично. И всяка сутрин не забравяйте да нанасяте ежедневния си слънцезащитен крем за лице, тъй като млечната киселина потенциално може да направи кожата по-чувствителна към слънцето.

Използване на млечна киселина с други съставки за грижа за кожата

Въпреки че млечната киселина е доста нежна, тя все още е киселина и трябва да се третира като такава. Когато става въпрос за смесване на съставките, бъдете внимателни. Това може потенциално да раздразни кожата и да причини зачервяване, сухота, лющене или сърбеж. Въпреки това не трябва да се смесва с други потенциално дразнещи съставки като гликолова киселина, салицилова киселина, бензоил пероксид и ретиноиди.

Не смесвайте млечна киселина с витамин С, тъй като млечната киселина ще понижи рН на витамин С и ще го направи неефективен. Не е добре да смесвате ниацинамид и млечна киселина по същата причина; техните различни нива на рН ще направят млечната киселина и ниацинамида безполезни.

Ако наистина искате да използвате млечна киселина с друг ексфолиант, сменяйте ги през седмица. Използвайте продукт с млечна киселина един ден и след това ретинол на следващия ден. Или потърсете продукти, които са специално формулирани със съставките, които искате да комбинирате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay