Какво се случва с кожата на лицето ви, ако не използвате слънцезащита всеки ден?

Какво се случва с кожата на лицето ви, ако не използвате слънцезащита всеки ден?
Canva

Слънцезащитният крем за лице работи чрез създаване на бариера между кожата ви и вредните ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето. Тези лъчи могат да причинят различни кожни проблеми, включително слънчево изгаряне, преждевременно стареене и дори рак на кожата.

Има два основни вида UV лъчи: UVA и UVB.

  1. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата и могат да доведат до преждевременно стареене, както и да допринесат за развитието на рак на кожата. Те присъстват през цялата година, независимо от времето.
  2. UVB лъчите са по-къси и по-енергийни. Те са отговорни за слънчевите изгаряния и също допринасят за рак на кожата. Те са най-интензивни между 10 сутринта и 4 часа следобед, особено през летните месеци.

Слънцезащитният крем за лице съдържа съставки, наречени филтри, които абсорбират или отразяват тези вредни UV лъчи, предотвратявайки достигането им до кожата. Факторът за защита (SPF) показва колко дълго продуктът ще осигури защита срещу UVB лъчи. Например, SPF 30 ще блокира приблизително 97% от UVB радиацията.

Неизползването на слънцезащитни продукти може да доведе до няколко проблема с кожата, включително:

Слънчево изгаряне: Това е най-очевидната и незабавна реакция на излагане на слънце без защита. Кожата става червена, възпалена и болезнена.

Повишен риск от рак на кожата: Редовното, продължително излагане на слънце увеличава риска от развитие на рак на кожата, включително меланом (най-смъртоносната форма на рак на кожата), базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином.

Преждевременно стареене: Ултравиолетовото лъчение (UVA и UVB) може да увреди колагена и еластина в кожата, което води до фини линии, бръчки и загуба на еластичност.

Хиперпигментация: Без защитата на слънцезащитния крем ултравиолетовата радиация може да причини хиперпигментация, при която петната по кожата стават по-тъмни.

Актинична кератоза: Това са груби, люспести петна по кожата, които могат да бъдат предракови. Те обикновено се появяват на части от тялото, които са били изложени на слънце, като лицето, врата, ръцете, раменете и скалпа.

Дерматохриза: Това е мрежа от тънки, пресичащи се кръвоносни съдове, които могат да станат видими поради увреждане от слънцето. Обикновено се появява на лицето, деколтето и ръцете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay