Кофеин в продуктите за грижа за кожата - как работи?

Кофеин в продуктите за грижа за кожата - как работи?
Pexels

Брилянтното нещо при използването на кофеин в грижата за кожата е, че всеки знае какво представлява той и следователно всеки има предварителна представа какво може да направи за кожата ни. Когато мислим за кофеин, се сещаме за кафе, нали?

Но дали ободряващите свойства на кофеина са налице, ако го нанасяте върху кожата си, вместо да го пиете? 

Какво може да направи кофеинът за кожата?

Когато се прилага локално, кофеинът има редица потенциални ползи за кожата, които разбира се зависят от концентрацията и формулировката. Накратко, формулата трябва да съдържа точното количество кофеин и също така да съдържа правилните поддържащи съставки, за да работи. 

И така, какви са тези потенциални ползи? Едно от най-разбраните предимства на кофеина включва способността му временно да свива кръвоносните съдове, което може да подобри състоянието на тъмните кръгове под очите. Той също има антиоксидантни ефекти, което означава, че може да намали щетите от свободните радикали. Свободните радикали идват от неща като ултравиолетови лъчи, замърсяване и цигарен дим и лишават кожата ни от блясък, предизвикват хиперпигментация и ускоряват процеса на стареене – така че минимизирането на тяхното въздействие винаги е умен ход. И накрая, смята се също, че кофеинът действа противовъзпалително и може да помогне за успокояване на кожата.

Пиенето на кафе ще даде ли същите резултати?

Ако кофеинът е добър за намаляване на тъмните кръгове, защита на кожата ни от антиоксиданти и успокояване на възпалението, тогава пиенето му със сигурност само ще засили тези резултати, нали? Ползите за здравето от кофеина са област на изследвания в момента. Преките ползи от приема на кофеин върху кожата се нуждаят от допълнителни и по-строги изследвания.

От това, което знаем досега, не е толкова просто, колкото изглежда. Кофеинът е диуретик, така че твърде много от него, без подходящата хидратация може да остави кожата дехидратирана. Винаги е добре да балансирате кафето с вода.

В някои случаи твърде много кофеин може да предизвика стресова реакция и ние сме наясно с ролята, която хормонът на стреса кортизол играе в предизвикването на възпаление и в някои случаи на обриви. Ако кофеинът се консумира в прекомерни количества или твърде късно през деня може да наруши съня. Отново, ние ставаме много по-наясно със значението на съня за нашето здраве като цяло и ползите за възстановяване, които виждаме в кожата от съня, са значителни.

Кофеинът може също така да влоши безпокойството и следователно потенциално да предизвика нежелани кожни ефекти като изпотяване, изчервяване или побеляване. Консумацията на кофеин дехидратира телата ни, повишава тревожността и ни пречи да спим, и определено не минимизира стреса в кожата или да я успокоява. 

Има ли други съставки, които имат подобни ефекти на кофеина?

Кофеинът не е единствената възможност. Подобно е на прилагането на други локални антиоксиданти като витамин С, Е, ресвератрол или зелен чай. Ниацинамидът също има подобни ефекти. Ако тъмните кръгове са особен проблем за вас, тогава всички тези съставки ще ви помогнат да се справите с тях. 

Кофеинът работи добре с редица съставки. Може да се използва за справяне със специфични проблеми, заедно с други съставки. Например, уморените очи могат да се възползват от хиалуроновата киселина. Когато се използва с ниацинамид и емолиенти, кофеинът може работи добре за кожа, която се нуждае от успокояване, и може да има повишен ефект, когато се използва заедно с други антиоксиданти като витамин С.

Трябва ли да добавите кофеин към вашата рутинна грижа за кожата?

Кофеинът ще подейства магически, само ако е в продукт в приличен процент и е подкрепен от други съставки. Най-често се използват концентрации между 1 и 2 процента, но може да се намерят и концентрации до 5 процента. Ароматът и често използваният консервант феноксиетанол могат да се използват само при максимум 1 процент. Така че, ако кофеинът се появи в списъка след някое от тези, ще знаете, че дозата е по-малко от 1 процент. Ако това е така, няма никакъв смисъл да използвате въпросния продукт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay