Могат ли банановите кори наистина да намалят бръчките?

Могат ли банановите кори наистина да намалят бръчките?
Pexels

Въпреки че трябва да има етикет "Не опитвайте това у дома" върху някои тенденции в TikTok за грижа за кожата, не винаги имате този лукс. Така че трябва да подхождате критично към всички съвети за грижа за кожата, продукти и хакове за "Направи си сам", които виждате онлайн. 

Една скорошна тенденция, която си струва да се проучи: процедури за лице с бананова кора. Някои потребители твърдят, че простото триене на кожата на банана върху лицето ви всъщност може да намали бръчките - но има ли някаква истина в това?

Могат ли банановите кори наистина да намалят бръчките?

Могат ли банановите кори наистина да намалят бръчките?Pexels

Първо и най-важно: Няма научни изследвания, изследващи ефектите от използването на бананови кори върху кожата, така че не можем да кажем, че има научно подкрепени данни, които да доказват ползите.

Въпреки това много научни изследвания често се финансират от компании за грижа за кожата, които могат да се възползват финансово от положителните резултати, а банановите кори не са патентована съставка или устройство, от което тези компании биха могли да спечелят, така че не трябва да е изненадващо, че няма такива данни. (Ето защо трябва да вземете под внимание повече от едно проучване, преди да претеглите ползите и рисковете от дадена съставка.)

Като се има предвид това, всъщност може да има някои ползи от триенето на бананови кори върху кожата ви: 

  • Нежно ексфолиране: Търкането на бананова кора върху кожата ви може да предложи нежно ексфолиране, а ние знаем, че нежното ексфолиране може да бъде полезно за кожата. Ексфолирането помага при неща като неравномерна текстура, намаляване на обриви и отлющване на излишната мъртва кожа, което може да разкрие по-ярък тен.
  • Бум от хранителни вещества: Бананите също съдържат витамини, антиоксиданти, аминокиселини, цинк и калий, всички от които теоретично могат да бъдат полезни за здравето на кожата и по този начин да поддържат здравословното стареене. Бананите също са  богати на силициев диоксид, минерал, който играе важна роля в синтеза на колаген.
  • Може да намали подпухналостта: Бананите съдържат калий, който може да помогне за подпомагане на хидратацията и да противодейства на задържането на течности в кожата.

Могат ли банановите кори наистина да намалят бръчките?Pexels

Така че, докато вашата процедура за лице с бананова кора няма да замени серум с ретинол или колагенова добавка за еластична, стегната кожа, тя потенциално може да бъде полезна добавка. Ако харесвате процеса, защо не опитате?

Как да го направим

Въпреки че този процес може да звучи доста просто, има няколко неща, които да имате предвид: 

  1. Използвайте върху чиста кожа: Трябва да почистите лицето си, преди да използвате банановата кора. Може да искате да използвате само органични банани тук, тъй като не искате никакви потенциални пестициди близо до кожата ви.
  2. За ексфолиране: Действието на триене на кората върху кожата ви е стъпката на ексфолиране сама по себе си, така че можете просто да изплакнете остатъците след това, ако желаете. 
  3. За маска: Ако искате да се възползвате от предимствата на богатата на хранителни вещества бананова кора, оставете остатъка да действа цяла нощ. Ако имате суха кожа, може да искате да нанесете тънък слой овлажнител под остатъците от бананова кора, тъй като може да не хидратира достатъчно кожата. 
  4. Вземете под внимание алергията: Този DIY хак няма вероятност да навреди на кожата ви, стига да нямате алергия към банан. Ако сте алергични, заменете с нежен ексфолиращ продукт, богат на антиоксиданти, за подобни ефекти. 
0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay