Обостряне на акне: Какво да използваме и какво НЕ?

Обостряне на акне: Какво да използваме и какво НЕ?
Canva

В пространството се има разпространява рабообразна, но не винаги правилна информация, когато става въпрос за различните видове акне, как трябва да се лекува и как да се диагностицира. Акнето при възрастните има много прилики с акнето в юношеска възраст по отношение както на причините, така и на лечението, но може да има и свои собствени отличителни симптоми и признаци.

При възрастните то може да се прояви с повече възпалителни червени папули и понякога по-малко черни или бели точки в сравнение с акнето при юноши. Обикновено засяга долната част на лицето, особено челюстта/брадичката, зоната под челюстта, шията и понякога гърдите.

Какви са основните причини за акне?

Ето това най-често срещаните прични прекомерно производство на мазнини, пори, които се запушват от кожни клетки/себум и следователно се засягат от възпаление и бактерии или кистозно акне. Въпреки че всички гореспоменати играят роля, има някои други фактори, които трябва да се имат предвид конкретно, когато се обсъжда акне при възрастни:

  • Менструален цикъл и хормони и влияние върху производството на масло/себум
  • Продукти, които можете да използвате върху косата си — масла и продукти, които могат да се прехвърлят върху лицето ви и да запушат порите
  • Медикаменти – кортикостероиди, литий
  • Добавки за фитнес – анаболни стероиди
  • Диетата може да играе роля за някои хора (храни с висок гликемичен индекс)
  • Стрес
  • Генетика
  • Медицински състояния като PCOS
  • Макар и ричните да са разнообразни и недоизяснени, хормоните и микробиомът на червата оказват значително влияние върху акнето. В случая с хормоните знаем, че твърде много андрогени (половите хормони) играят роля в излишъка от себум, естроген и хормони на стреса като кортизол също. Поради тази причина е по-просто да се каже, че дерегулацията на хормоните (в множествено число) може да бъде една от причините за акне.

    Обикновено акнето се счита за генетично заболяване на кожата, но сега знаем благодарение на все повече и повече изследвания, че акнето е епигенетика – с други думи, храната, която ядем, атаката на токсините в телата ни и стресът, който не управляваме, всичко това има ефект върху развитието му. Може да сме предразположени към акне, но начинът ни на живот играе много по-голяма роля.

    Как трябва да лекуваме акнето?

    Многостранният подход работи най-добре, когато става въпрос за акне. Следователно е важно да се оптимизира целият режим на грижа за кожата на пациента, като се включат продукти без мазнини, които осигуряват хидратация, без да запушват порите, тъй като много лекарства за акне може да изсушат кожата.

    За леко акне, кремове с рецепта като ретиноиди и локални антибиотици са основното лечение. При по-умерено до тежко акне могат да се използват и перорални антибиотици, хормонално лечение като орални контрацептиви или спиронолактон, или изотретиноин.

    Има ли съставки, които трябва да се избягват?

    По време на обостряне и за предотвратяване на по-нататъшни петна, трябва да избягвате продукти богати на етерични масла и тежки емолиенти. Те могат да влошат акнето, като запушват порите. Прекомерното оголване на кожата със силни почистващи препарати може също да влоши петната, като наруши кожната бариера, така че е важно да се намери баланс между цялостно почистване и без прекомерно изсушаване.

    Избягвайте петролните продукти като минерално масло и вазелин, както и етерични масла, какао и масла от ший за тези, които са склонни към обриви, ако преминавате през особено лош период с акнето си. Много от съставките, които използваме за борба с петната, могат да изсушават, включително салицилова киселина, AHA, бензоил пероксид и ретиноиди.

    Какви съставки да включим?

    Специалисти препоръчват добавяне на противовъзпалителни съставки като витамин С, ниацинамид към вашите процедури за грижа за кожата, както и въвеждане на определени киселини (BHA като салицилова киселина) и AHA, които да помогнат за отстраняването на мъртвите кожни клетки, азелаинова киселина и добре балансирани ненаситени масла като масла от жожоба, моринга, за подобряване нивата на хидратация.

    0 0
    Харесва ли ви тази статия?
    КЛЮЧОВИ ДУМИ
    Коментари
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Jenite.bg в мрежата
    365 спокойни дни.
    Защото всичко е по план!
    Вашият персонален
    календар.
    Към календара
    Специални оферти
    Реклама от 3Bay