Шията е първата част от тялото, която остарява - какво можете да направите по въпроса

Шията е първата част от тялото, която остарява - какво можете да направите по въпроса
unsplash

Ще направим странно предположение и ще кажем, че по-голямата част от усилията ви за грижа за кожата обикновено се случват от брадичката нагоре. Естествен навик е да правите това, но пренебрегването на врата ви може да доведе до забележими признаци на преждевременно стареене - като бръчки и увисване - върху тази много уязвима част от тялото. 

Кожата на шията е по-тънка от кожата на лицето, което я кара да отразява дори малко намаляване на колагена, чрез увисване. Също така има по-малко мастни жлези, космени фоликули и стволови клетки, които поддържат обновяването на кожата.

Често срещаните признаци на стареене на врата включват изпъкналост, дълбоки хоризонтални линии, вертикални линии, тънка кожа и отпуснатост. Въпреки че е невъзможно напълно да предотвратите стареенето на шията, можете да предприемете някои стъпки, които помагат да защитите тази деликатна кожа от увреждане и да я поддържате свежа и млада.

Съвети за грижа за врата, които всеки трябва да следва

Най-общо казано, грижата за кожата на врата ви е проста- просто трябва да разширите режима си за грижа за кожата до деколтето. Това означава да изстискате още една помпичка от хидратиращия серум или да вземете малко повече почистващ продукт или крем, които да нанесете върху шията. Има и няколко допълнителни стъпки, които можете да предприемете:

1. Почиствайте ежедневно

Не забравяйте да измивате кожата под брадичката и надолу към гърдите. Тя е склонна да се замърсява, както и останалата част от лицето ви, а гримът може дори да мигрира надолу. Това може да е неудобна зона за измиване, но просто минете с тампон, напоен с мицеларна вода, а след това изплакнете с вода и почистващ продукт.

2. Нанасяйте слънцезащитен крем върху врата си

Точно както лицето и останалата част от тялото ви, шията ви се нуждае от ежедневна слънцезащита. Излагането на слънце с течение на времето ще промени качеството на кожата. Поради тази причина е важно да нанасяте слънцезащитни продукти и не забравяйте шията! През деня трябва да нанесете слънцезащита още няколко пъти. Използвайте продукти с минимум SPF 30.

3. Нанасяйте антиоксидантен серум сутрин

Докато слънцезащитният крем предпазва кожата ви от слънцето, антиоксидантите предпазват кожата ви от увреждане от свободните радикали, което също може да доведе до преждевременни признаци на стареене. Отделянето на допълнителни 15 секунди, за да нанесете антиоксидантен серум върху врата си сутрин, ще ви се изплати много. 

4. Използвайте нежен ретиноид през нощта

След като почистите лицето и шията си вечер, нанесете овлажняващ серум и след това нанесете мек ретиноид. Ретиноидите могат да помогнат за увеличаване на производството на колаген, осигурявайки на кожата повече подкрепа. Просто не забравяйте или да разредите продукта с друг крем, или да изберете мек вариант, тъй като кожата на врата ви е тънка и деликатна и следователно по-податлива на дразнене.

5. Използвайте крем 

Кремовете за шия са специално създадени за деликатната кожа на деколтето. Те често са по-гъсти и по-хидратиращи, за да помогнат за компенсиране на липсата на мастни жлези в тази област, и много от тях включват съставки, които спомагат за насърчаване на производството на колаген.

6. Обмислете различни процедури

С напредване на възрастта гравитацията започва да оказва по-голямо влияние върху врата ни, което може да доведе до отпуснатост. Някои процедури могат да помогнат за укрепване на отпуснатата шия, като стимулират естественото производство на колаген и хиалуронова киселина. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay