Балсам и маска за коса: Каква е разликата и имаме ли нужда и от двете?

Балсам и маска за коса: Каква е разликата и имаме ли нужда и от двете?
Canva

Макар и да ни сте струват напълно еднакви, маската и балсамът за коса са два различни продукта, които се използват за поддържане на здрава и красива коса, но те имат различни функции и начини на действие:

Балсам за коса:

Балсамът за коса е обикновено по-лек продукт, който се използва след измиване на косата с шампоан. Той се нанася след изплакване на шампоана, оставя се за кратко време и след това се изплаква. Главната функция на балсама за коса е да сглобява косата и я прави по-гладка и по-лесна за разресване. Този продукт помага да се избегнат заплитанията и спомага за по-лесното стилизиране на косата. Балсамът обикновено съдържа съставки, които подхранват косата, като например масла и витамини. Той може да подобри визията и текстурата на косата.

Маска за коса:

Косоподхранващите маски са по-концентрирани и богати продукти, които се използват по-рядко от балсама. Обикновено се прилагат на влажна коса след шампоан и остават да действат за по-дълго време, често между 5 и 20 минути. Главната функция на маските е дълбоко подхранване и възстановяване на косата. Те могат да решат проблеми като суха и изтощена коса, например след излагане на вредни външни фактори или честа употреба уреди за стилизиране. Маските съдържат обикновено по-мощни съставки, като протеини, масла и други активни съставки, които възстановяват и подхранват косата на по-дълбоко структурно ниво.

Обикновено се препоръчва използването на балсам след всяко измиване на косата и маски по-рядко, например веднъж на седмица или според нуждите на вашата коса. Изборът между тези продукти зависи от състоянието на вашата коса и целите, които искате да постигнете.

Имаме ли нужда и от двете в рамките на едно миене?

Използването и на двете, балсам и косоподхранваща маска, по време на едно измиване на косата зависи от състоянието на вашата коса и вашите специфични нужди. В някои случаи това може да бъде полезно, но не винаги е необходимо.

Важно е да съобразите следното:

Състояние на косата: Ако вашата коса е суха, увредена или изтощена, използването и на балсам, и на маска по време на едно измиване може да бъде полезно. Подхранващата маска може да предостави по-дълбока и интензивна грижа, докато балсамът може да помогне за разресването и улесняването на стайлинга.

Цел: Ако имате специфични цели като изглаждане на косата и подобряване на блясъка, можете да комбинирате и двете продукта, за да постигнете по-добри резултати.

Необходимост: В повечето случаи използването на маска е по-интензивна грижа, а използването на балсам е по-лека и ежедневна грижа. Ако вашият тип коса и състояние не изискват интензивно подхранване, вероятно е достатъчно да използвате само балсам.

Честота на употреба: Косоподхранващите маски обикновено се използват по-рядко, например веднъж седмично или според нуждите. Балсамът се използва след всяко измиване на косата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay