Всекидневни навици, които увреждат косата

Всекидневни навици, които увреждат косата

Без значение колко скъп е шампоана ви, все пак е възможно косата ви да не е в най-добрия си вид. Може би това е моментът да обърнете внимание на външните фактори, които влияят на косата ви. Нещо толкова просто като използването на неподходяща лента за коса или използването на хавлиена кърпа може да навреди на косите ви и да причини сериозни щети в дългосрочен план. Въпреки че тези грешки изглеждат невинни в началото, те могат да окажат дълготрайни последици за косата ви.

Носене на вълна

Вълнените палта ви топлят в студено време, но този материал може да навреди на косата ви. Вълната натрупва статично електричество и кара косата ви да се наелектризира, което в крайна сметка води до нейното накъсване. Когато косата ви се намокри в дъждовни дни, тя става по-крехка и се накъсва още по-лесно.

Всекидневни навици, които увреждат косата

Консумация на риба тон

Въпреки че рибата тон е много питателна и служи като чудесен източник на много микроелементи, тя също така съдържа високи нива на живак. Този токсичен тежък метал може да причини някои сериозни здравословни проблеми и много медицински експерти препоръчват да се яде риба тон в умерени количества. Консумацията на живак може също да бъде свързана с внезапно окапване на косата, според проучване.

Използване на хавлиена кърпа и сешоар

Повечето от нас са свикнали да увиват косата си в тюрбан от хавлиена кърпа след душ, но тя може да създаде ефекта freeze и да причини накъсване. Тъй като кърпата е по-груба и по-суха от косата, това може да доведе до повдигане на кутикулата, което от своя страна може да доведе до нацепени краища. Редовното използване на сешоар също може да допринесе за чупливост на косата. За да я изсушите правилно, дръжте сешоара на около 15 см от косата си.

Използване на стегнат ластик

Плътно стегнатите прически, като опашки и кокове, могат да причинят увреждане на косата ви. Усукването на ластика причинява натиск върху косата ви, което в дългосрочен план може да доведе до накъсване. Ако обичате да носите косата си на опашка, изберете гумен ластик, покрит с плат или спираловиден.

Всекидневни навици, които увреждат косата

Нанасяне на балсам върху корените

Балсамът е задължителен, за да поддържате кичурите си меки и подхранени, но може да навреди, когато се използва по грешен начин. Ако го нанесете в корените, той може да утежни косата ви и да накара корените ви да изглеждат мазни. За да запазите косата си мека и блестяща, нанасяйте балсама само по дължините и краищата.

Прекалена употреба на сух шампоан

Сухият шампоан освежава косата ви, когато нямате време да я измиете. Но използването му твърде често може да направи скалпа ви сърбящ, сух и лющещ се. Това от своя страна може да причини загуба на коса и да предотврати растежа на нова коса. Тъй като сухият шампоан всъщност не почиства косата ви, в крайна сметка може да доведе до пърхот.

Всекидневни навици, които увреждат косата

Поставяне на слънчеви очила на главата

Стегнатостта на очилата може да намали притока на кръв към скалпа и да забави растежа на косата ви. Ако сте алергични към металните части на очилата, това също може да доведе до изтъняване на косата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay