Как да помогнете на косата си да ухае по-добре

Как да помогнете на косата си да ухае по-добре
Canva

Всеки иска свежа и добре миришеща коса. Няма нищо по-лошо от това да се прегърнете силно с някого и той да усети неприятна миризма от косата ви. Ако установите, че тя не е толкова свежа, колкото бихте искали, има лесни начини да поправите това.

Първото нещо, което искате да направите, е да си припомните каква е ритунната ви грижа за косата. Ако това, което правите в момента не работи, опитайте се да измиете косата си един ден по-рано, отколкото обикновено. Няма твърдо правило колко често да се мие, защото всеки човек има уникален биом и изисква миене през различни интервали.

Общото правило обаче е да миете косата си на всеки два до три дни. Плътната и чуплива или къдрава коса обикновено е суха, докато фината, права коса може да бъде по-мазна, така че коригирайте според структурата ѝ. Ако имате мазен скалп, тогава е необходимо ежедневно измиване. Някои хора със суха или къдрава коса могат да се мият много по-рядко без проблеми. Препоръчва се да обърнете внимание на признаците, че косата ви се нуждае от измиване, като например, акое видимо мазна, скалпът ви сърби или има лющене поради замърсявания.

Използвайте парфюм за коса или специално масло

След като косата ви е скърцащо чиста и подхранена с балсам, можете да подобрите аромата ѝ като използвате парфюм за коса. Докато много от нас използват обичайния си парфюм, за да напръскат косите си на излизане, има важна разлика между обикновения и парфюма за косаПарфюмът за коса е специално създаден да допълва косата. Някои формули съдържат блясък и кондициониращи агенти, които помагат за омекотяване на косата, като същевременно миришат страхотно.

Друг вариант да поддържате косата ухаеща приятно е да използвате ароматизирано масло за коса. Въпреки че първоначално може да закупите маслото за възстановяване на суха коса, изборът на сладко ухаещ аромат може да запази косата ви ароматна. За допълнителна полза добавете малко етерични масла към сместа, за да намалите стреса.

Почиствайте и ароматизирайте инструментите за оформяне

Въпреки че миете и поддържате косата си редовно, вие също трябва да се уверите, че всичко, което докосва косата ви, също е чисто. Това важи особено за четките, защото когато косата се омазни или замърси, тя може да улови миризми, които се завръщат всеки път, когато се решете.
Просто отстранете космите, заседнала в зъбците и след това накиснете четката в топла сапунена вода. Изтъркайте между зъбците и оставете да изсъхне на въздух. За допълнителен ефект напръскайте малко парфюм за коса върху чиста четка. Ако я имате повече от година, може да се наложи да я изхвърлите и да я замените с нова.
И все пак трябва да имате предвид следното нещо...

 

Космените фоликули абсорбират замърсяването от околната среда. Димът и другите замърсители се придържат към себума или маслото, което се намира естествено в косата. Частиците не само го карат да издава неприятна миризма, но могат да причинят начупване и да намалят блясъка.

Не само димът може да накара косата да мирише лошо. Престоят около силно миришеща храна за дълги периоди, като например готвене или работа в кухня, също може да остави косата ви със заключен аромат. За да сведете до минимум шансовете косата ви да поеме ароматите, носете кърпа за глава или завържете шал

Не забравяйте калъфките на възглавниците
Мръсните калъфки за възглавници също могат да уловят естествени масла от скалпа, потта и продуктите за коса и може да възникне същото повторно замърсяване. Праховите акари живеят от мъртви кожни клетки и намират подслон в мръсни калъфки за възглавници. Ако имате алергия към акари, може да почувствате силен сърбеж по скалпа.

 

Когато тъканите улавят естествените мазнини и бактерии в косата и ние спим върху тях, това може да доведе до запушени пори, което от своя страна може да причини пърхот и акне.

Уверете се, че не е медицински проблем
Някои медицински състояния могат да доведат до миризлив скалп, включително себореен дерматит (по-известен като пърхот), гъбични инфекции на скалпа и хормонални промени. Хиперхидрозата е друга възможност и се появява, когато се потите прекомерно и седалката се смеси с бактерии. 

 

Псориазисът е друго състояние, което може да причини лоша миризма. Признаците на псориазис включват люспести и сърбящи червени петна, които могат да се лющят и са сърбящи или възпалени и също могат да кървят. С подходящо лечение тези състояния могат да се подобрят и в крайна сметка ще си върнете сладко ухаещата коса.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay