10 прости правила за перфектен педикюр

10 прости правила за перфектен педикюр
unsplash

Обикновено се замисляме за педикюра си само през лятото, когато носим отворени обувки. Но за краката трябва да се полагат грижи и през другите сезони, макар и не толкова често. За да сте сигурни, че посещението ви в салона ще отговари на очакванията ви, струва си да знаете няколко важни правила. 

1. Не бръснете краката си 3 дни преди педикюр

Не трябва да бръснете краката си поне един ден (или по-добре 3 дни), преди да си направите педикюр. Дори малки порязвания и драскотини по кожата могат да се превърнат във "врата" за бактерии. Въпреки че рискът от инфекция на кожата със стрептококи или стафилококи в салон за маникюр и педикюр е доста нисък, не е и нулев.

2. Не режете ноктите на краката си, преди да си направите педикюр

Не режете ноктите на краката си, ако скоро ще правите педикюр, защото ще бъде по-трудно на маникюристът да оформи ноктите ви след това. А ако изрежете ноктите си твърде късо или им придадете странна форма, има вероятност изобщо да не успее да ги оправи. 

3. Не режете кожичките

Кутикулата е тънката кожа в основата на нокътната плочка. Понякога може да прерасне и да стане доста дебела, въпреки че това не се случва много често. В повечето случаи е най-добре да оставите кутикулата на мира и да я оставите да изпълнява защитната си функция. Вашият маникюрист ще се погрижи за това.

4. Отидете на процедурата малко по-рано, за да проверите дали мястото е достатъчно добро

Най-добре е да пристигнете по-рано за процедурата, особено ако посещавате този салон за първи път. По този начин можете да видите как маникюристът дезинфекцира ваната за крака и инструментите след своите клиенти. Струва си да се уверите, че всичко се почиства и дезинфекцира.

5. Обърнете внимание на вентилацията и осветлението

Уверете се, че салонът има достатъчно светлина и е добре проветрен. Най-добре е да избягвате места, които са тъмни и миришат на мухъл. 

6. Не киснете краката си, ако имате здравословни проблеми

Повечето процедури за крака започват с хубаво дълго накисване в топла вода. В някои салони вместо това краката се увиват в горещи кърпи. Но трябва да знаете, че хората с диабет трябва да избягват тази стъпка или да накиснат краката си във вана само за 3-5 минути, в хладка вода. Факт е, че ако човек има диабет тип 2, накисването на краката му всъщност може да доведе до изсъхване, а когато има рани, това създава среда, която е по-податлива на инфекция.

7. Попитайте какви продукти използва маникюриста

Също така е важно да знаете какви продукти използва маникюристът. Ако видите мистериозен буркан без етикет, това е сигурен знак, че вътре може да има евтин крем. Най-малкото попитайте какъв продукт е и каква марка е. Продукт с ниско качество няма да овлажни кожата ви правилно или да ви помогне.

8. Носете подходящи обувки

Дори ако смятате, че лакът ви за нокти е изсъхнал, той може да не е изсъхнал напълно, защото това може да отнеме до няколко часа. И ако дойдете в салона със затворени обувки, има голяма вероятност да развалите свежия си педикюр. Също така е лоша идея да носите клинове или токчета, защото създават прекомерен натиск върху пръстите на краката ви, което може да доведе до протриване. А кожата след процедурата става много по-тънка и деликатна. Освен това има риск да развалите свежия лак за нокти.

Би било чудесно, ако можете да излезете от маникюрния салон с нещо като чехли, джапанки или други обувки с отворени пръсти. Тези обувки предотвратяват контакта на пръстите ви един с друг и позволяват на въздуха да циркулира около лака, ускорявайки процеса на изсъхване.

9. Не говорете по телефона по време на процедурата

Много хора смятат педикюра за релаксираща процедура, по време на която могат да откъснат мислите си от тревогите и да се насладят на момента. Някои клиенти предпочитат да четат списания, да слушат любимата си музика или подкаст в слушалки, докато други просто говорят по телефона, разсейвайки всички останали и най-вече маникюриста. Ако трябва да говорите с някого, използвайте текстови съобщения.

10. Не забравяйте да използвате лосион

Има страхотен начин да помогнете на вашия педикюр да издържи по-дълго и да придадете на кожата си добре поддържан вид. Всичко, което трябва да направите, е няколко пъти седмично да мажете краката си с любимия си хидратиращ лосион, да обувате удобни чорапи и да ги държите около 30 минути.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay