Ектоин: Новият ниацинамид!

Ектоин: Новият ниацинамид!
Canva

Днес ще ви запознаем с една съставка, за която самите ние не бяхме чували доскоро. Това е именно активната съставка ектоин, за който се смята, че е напът да заеме мястото на ниацинамида.

Какво е ектоин?

Ектоинът, открит през 1985 г. е аминокиселина, намираща се в няколко вида бактерии и получена от тях, но не се плашете от думата "бактерия". В този случай те ще бъдат във ваша полза. Според сертифицирания дерматолог Shereene Idriss, цитиран от Allure, това е екстремолит, който се извлича от екстремофилни микроорганизми. Екстремолитите помагат за защита на клетъчната цялост при екстремни климатични условия.

Тези екстремни условия, според козметичния химик Krupa Koestline, включват соленост, pH, суша, температура и облъчване. Той казва, че ектоинът е сравнително малка молекула, която лесно се свързва с водните молекули, за да създаде комплекси. След това тези комплекси обграждат клетки, ензими, протеини и други биомолекули, като образуват защитни, подхранващи и стабилизиращи хидратиращи обвивки около тях.

В резултат на това ектоинът е в състояние да защити клетъчните мембрани от химически и физически увреждания, намалявайки оксидативния стрес и клетъчното възпаление.

Какви са предимствата му?

Ектоинът изпълнява много задачи. Той не просто прави всичко, а го прави много добреСъставката има определени таланти, които са особено впечатляващи. Най-основната му функция е защита.

Ектоинът работи, за да осигури предпазен щит за кожата. Като предпазва от външни стресови фактори, той също предлага защита срещу синя светлина и замърсяване.

Но не само екранът на вашия компютър е този, срещу който ектоинът защитава кожата. Той сигурява предпазване от UVA/UVB и видима светлина на клетъчно ниво и подобрява увреждането на кожата. Това обаче не означава, че е заместител на слънцезащитен крем. Тъй като ектоинът не е активен UV филтър, той не може да се счита за SPF.

Освен че е малък (но мощен) бодигард за вашата кожа, ектоинът се свързва с предимства като подобряване на кожната бариера, намаляване на трансепидермалната загуба на вода и по-добра еластичност на кожата. По принцип той предлага почти всичко, което много от нас търсят в една съставка за грижа за кожата.

Съставката е страхотна за изглаждане на грубата и люспеста кожа и може да намали възпалението. Бори се срещу фини линии и бръчки като осигурява дългосрочна хидратация. Както казахме, той прави всичко. 

Как да го включите към рутината си?

Ектоинът се съчетава чудесно с почти всяка формула за грижа за кожата, която можете да си представите, засилвайки въздействието на съставките, които споделят неговите предимства. Той може да се сработи добре с други овлажняващи съставки, включително хиалуронова киселина или глицерин и съставки за укрепване на бариерата като серамиди. В същото време помага и за минимизиране на нежеланите странични ефекти на други, по-сурови съставки. Работи чудесно, когато се комбинира със съставки като AHA, BHA и ретиноиди, за да помогне за смекчаване на техните странични ефекти.

Що се отнася до това как да го включите в рутината си, продуктите на водна основа и емулсиите, като серуми и овлажнители, са най-ефективни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay