Защо хората поливат телата си с бира това лято?

Защо хората поливат телата си с бира това лято?
Pexels

Всяко лято идва със своите тенденции, когато става въпрос за прически, маникюри, дрехи, обувки и дори придобиване на тен. 

Повечето тенденции се разпространяват в ТикТок и придобиват популярност именно там. Някои от тендециите, които се развиват в тази социална мрежа обаче изглеждат доста опасни на пръв поглед. 

Една такава, доста притеснителна, тенденция, е поливането на тялото с кенче бира, след което излагането му на слънце, без абсолютно никаква слънцезащита. Твърде се, че по този начин ще получите невероятен тен. 

Докато някои хора вярват в ползите от хмела и дрождите за обогатяване на кожата, наливането на бира директно върху кожата ще доведе до натрупване на дрожди в определени зони и ще причини инфекция.

Може да се изрази по всякакъв начин – от червен обрив до големи подутини, което може да се влоши много, тъй като миризмата на бира по тялото ви увеличава вероятността да бъдете ухапани или ужилени от насекоми.

Изборът на кенче бира вместо слънцезащитен крем ще ви остави уязвими и незащитени срещу вредното ултравиолетово лъчение, водещо до слънчев удар, слънчево изгаряне и потенциалния риск от рак на кожата.

Почерняването е лошо само по себе си. Добавянето на бира само го влошава поради редица причини, според дерматолозите.

Тенът е по същество, когато меланоцитите на тялото ви "изплюват" пигмент, за да ви помогнат при по-нататъшно увреждане от слънцето - това е първоначален защитен механизъм. Бирата може да ускори този ефект, като предизвика допълнително освобождаване на меланин.

Известно е, че тенът причинява рак на кожата - има повече от достатъчно доказателства, свързващи излагането на ултравиолетови лъчи с меланома. Кратките изблици на висока UV експозиция, които идват от тена, причиняват увреждане на ДНК, увеличавайки риска от рак на кожата. Не само че има смъртоносни последици, но и тенът състарява кожата ви по-бързо.

Все още не сте изплашени? Не забравяйте също, че бирата е пълна със захар! Ако се намазвате със захар, е по-вероятно да получите акне, фоликулит и ухапвания от насекоми. Освен това, за да поставим нещата в по-голяма перспектива: злокачественият меланом е най-често срещаният рак сред жените и мъжете на възраст 25-29 години. Това може да е свързано с лоши слънчеви навици като тен и периодично излагане на ултравиолетови лъчи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay