10 забавни факта за дъвките

10 забавни факта за дъвките
Pexels

Дъвката е част от ежедневието на хората по света от векове. От древното си начало до съвременните си вкусове и ползи, дъвката има богата и интригуваща история.

В тази статия ще разгледаме 10 забавни факта за дъвката, които ще ви отведат на едно приятно пътешествие из нейния свят. 

Древен произход

Дъвката съществува от хиляди години. Древните цивилизации, включително гърците, маите и ацтеките, обичали да дъвчат различни вещества, като дървесна смола, сок и дори брезова кора. Тези ранни форми на дъвка са били използвани за медицински, хигиенни и дори развлекателни цели. 

Дъвката става масова

Широката популярност на дъвките започва през 19-ти век. През 1848 г. Джон Б. Къртис представя първата комерсиална дъвка, наречена "State of Maine Pure Spruce Gum". Това бележи началото и проправя пътя на дъвката, на която се радваме днес.

Бум на дъвката

Дъвката за балончета се появява в началото на 20 век. През 1928 г. Walter E. Diemer, счетоводител в компанията за дъвки Fleer, изобретява по-гъвкав и по-малко лепкав тип дъвка. Неговото творение, наречено Dubble Bubble, моментално се превръща в хит и води до истински бум. 

Здраве на венците и устната кухина

Противно на общоприетото схващане, дъвката всъщност може да бъде полезна за оралното здраве. Дъвки без захар, особено тези, които съдържат ксилитол, спомагат за стимулиране на производството на слюнка, което помага за неутрализиране на киселините и намаляване на натрупването на плака. Дъвченето на дъвка след хранене също може да помогне за освежаване на дъха и да насърчи добрата зъбна хигиена.

Най-големият балон от дъвка в света

Рекордът за най-големия балон от дъвка, създаван някога, се държи от Чад Фел. През 2004 г. той издухва балон с диаметър 50,8 сантиметра, използвайки три дъвки Dubble Bubble. Това впечатляващо постижение демонстрира потенциала на дъвката.

Дъвка и фокус

Дъвченето на дъвка е свързано с подобрен фокус и когнитивни резултати. Изследванията показват, че дъвченето на дъвка увеличава притока на кръв към мозъка, което може да подобри бдителността, концентрацията и паметта. Така че следващия път, когато трябва да повишите производителността си, помислете дали да не вземете дъвка. 

Дъвките по света

Дъвката се харесва в различни форми и вкусове по целия свят. От плодови и ментови вкусове до уникални вкусове като зелен чай и уасаби, различните култури имат свои собствени предпочитания, когато става въпрос за дъвките. Изследването на международните селекции от дъвки може да бъде забавен начин да изпитате различни вкусове и традиции.

Други приложения

Дъвката не е само за дъвчене; има и други кулинарни приложения. В хранително-вкусовата промишленост някои видове гума, като гума гуар и гума ксантанова, се използват като стабилизатори при производството на сладолед. Тези дъвки помагат да се предотврати образуването на ледени кристали, което води до по-гладка и кремообразна текстура на сладоледа.

Gum Wall Art

Една от най-странните атракции, свързани с дъвките, е Gum Wall. Разположено на пазар Пайк Плейс в Сиатъл, Вашингтон, това уникално място се превърна в популярна туристическа дестинация, където посетителите залепват дъвчената си дъвка на стената. Традицията започва през 90-те години на миналия век и продължава до днес, създавайки цветно и лепкаво произведение на изкуството.

Дъвка в поп културата

Дъвката оставя своя отпечатък в поп културата. Тя е включена в песни, филми и дори комикси. Влиянието на дъвката в поп културата демонстрира нейната трайна привлекателност и способността ѝ да носи усмивка на лицата на хората.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay