7 значителни промени, които могат да направят света неузнаваем до 2100 г.

7 значителни промени, които могат да направят света неузнаваем до 2100 г.

Нашето потомство може в крайна сметка да може да избере дали иска да спре да старее на 30-годишна възраст, но може да не знае как изглеждат пухкавите облаци. Населението на Земята нараства всяка секунда и ние направихме толкова много промени в нашата планета, че може да е неузнаваема до края на 2100 г. Изглежда, че дотогава хората ще живеят в съвсем различен свят.

Ето какво може да се случи в не толкова далечното бъдеще:

1. Ще можем да пътуваме от Берлин до Ню Йорк за 3 часа

През 2100 г. Европа и Северна Америка може да са свързани с атлантически тунел. През този тунел ще бъдат инсталирани вакуумни тръби, така че влаковете да могат да преминават с максимална скорост от 4 349 mph. Благодарение на наличието на магнитни полета и независимостта от времето, вакуумното пространство ще позволи на влака да пътува от Берлин до Ню Йорк само за 3 часа.

2. Няма да има дъждовни гори

Вече половината от тропическите гори в света са унищожени и ако темпът на унищожаване продължи, до 2100 г. всички те ще изчезнат. Тъй като 75% от живота на Земята се намира в тропическите гори, много от които все още не са открити от хората, много от тези същества също ще изчезнат, защото няма къде да отидат.

3. Хората може да спрат стареенето

Дори в миналото хората са търсили начини да изглеждат по-млади за възрастта си. Но по това време все още не се е знаело защо всъщност остаряваме, което е решаваща подробност за това как да спрем стареенето.

Днес изследователите знаят, че остаряваме, защото с течение на времето "грешките" се натрупват на клетъчно ниво. Възможно е обаче до 2100 г. да има механизъм, който да обърне процеса. Всъщност учените вече знаят около 60 гена, които влияят на процеса на стареене. Така че нашите внуци може да са в състояние да изберат да спрат стареенето след като навършат 30 години.

4. 21 държави може да се превърнат в пустини

Освен ако не намерим начин да поддържаме температурата под 2 градуса, Средиземноморският басейн ще се промени дори повече, отколкото през последните 10 000 години. Това означава, че горите ще се превърнат в храсталаци, а след това и в пустиня. Това няма да засегне само южна Испания, но и още 20 страни, които принадлежат към Средиземноморския басейн.

5. Хората може да останат без храна до 2100 г.

Ако продължим днешните си хранителни навици, светът няма да може да ни осигури достатъчно храна до 2100 г. Всъщност, според социобиолог от Харвард, дори всеки човек да стане вегетарианец, земеделската земя няма да може да поддържа милиарди души. Освен това до 2030 г. вече ще е трудно да си позволим храна. Някои храни може да поскъпнат с 130% до 180%.

6. Морското ниво може да се повиши с 8,2 фута

Сателит започва да записва покачването на морското равнище през 1993 г. Оттогава нивото на морето се е повишило с 6-8 инча. При този темп, до 2100 г., се изчислява, че нивата ще достигнат 8,2 фута. Това означава, че много брегове по света ще бъдат застрашени. Много неща ще бъдат изложени на риск от нарастването, включително мостове, пътища, водоснабдяване - списъкът всъщност е безкраен.
Всъщност това може да доведе и до бури, както и до наводнения и дори сладководни източници могат да бъдат замърсени от солена вода, което може да засегне естествените екосистеми и водоснабдяването в селското стопанство.

7. Нашата планета може да влезе в оранжерийно състояние

Нашите потомци може да не са в състояние да се насладят на добра сянка под облак през 2100 г., защото облаците може да изчезнат дотогава. Тъй като те отразяват слънчевите лъчи и поддържат планетата хладна, без облаци, глобалната температура може да се увеличи с до 14ºF.

Това означава, че планетата вероятно ще влезе в оранжерийно състояние, което означава, че океаните могат да се нагорещят, сушите и наводненията ще се увеличат, а въздухът ще се подхранва с CO2. В резултат на това условията на Земята ще започнат да стават неприятни за живеене, точно както е било за съществата по време на последното оранжерийно състояние, преди 57 милиона години.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay