7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Усещането за миризма се нарича обоняние. Хората нямат много силно усещане за миризма, докато кучетата имат 10 000 пъти по-силно обоняние от нас. Кучетата се обучават и могат да помагат за много различни неща, но дори и обикновен домашен любимец може да ви спаси със силния си нос.

Ние обожаваме кучетата и науката! Събрахме 7 необичайни факта за нещата, които вашето куче може да разбере, само чрез носа си. 

1. Промени в нивото на глюкоза в кръвта

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Изследвания потвърждават, че кучетата могат да усетят спад в нивото на кръвната глюкоза. Те могат да идентифицират това чрез промяната на миризмата на потта ни. Тази способност може да бъде от решаващо значение за собственик на куче с диабет. Изследванията показват, че кучетата могат също да анализират нашите поведенчески промени.
Следователно, веднага щом вашият "домашен лекар" забележи, че миришете по неправилен начин или че сте неестествено сънлив, то ще започне да действа. Кучетата могат да започнат да показват признаци на стрес и да се опитат да привлекат вниманието на собственика си.

2. Рак

Учените обясняват, че ракът прави клетките ни по-различни от нормалните, за да развият тумора. Повредените клетки произвеждат специфичен вид протеин, който кучето може да помирише. Проучванията показват, че кучетата могат да открият рак на белия дроб чрез миризмата на  дъха и рак на простатата или пикочния мехур чрез миризмата на урина. Изследванията продължават да се провеждат в тази посока, а кучетата също показват надеждност при проследяването на меланома.

3. Идентичност (Самоличност)

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Докато повечето от нас разпознават други хора и кучета по начина, по който изглеждат, кучетата използват миризмата, за да разпознават хората. В носа на кучето миризмата на всеки човек е толкова уникална, колкото пръстови отпечатъци. Освен това, експертите ни уверяват, че кучетата могат да разпознаят познат човек или място дори ако миризмата се смесва с парфюм или други неща. Освен това, добре обучените кучета дори могат да разграничат миризмите на еднояйчни близнаци! Тази способност е широко използвана при търсене на изчезнали хора. 

4. Епилептични припадъци

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Учените потвърждават, че кучетата са в състояние да открият бъдещ епилептичен припадък до 45 минути преди началото му. Смята се, че тези домашни животни са в състояние да усетят специфична миризма, която предхожда медицинското състояние. Веднага щом вашето куче е наясно с опасността, то ще се опита да ви привлече вниманието като лае, например. И ако изпаднеш в конвулсии, твоят приятел ще остане наблизо, за да те защити.

5. Вашето взаимодействие с други кучета

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Кучетата изпращат "съобщения" чрез феромони, които могат да се намерят в урината, кожата, козината и фекалиите. Така че, ако сте посетили приятел, който притежава домашен любимец, кученцето ви ще знае всичко! Кучето ще започне да ви души, за да разбере с какво куче сте имали допир. Съобщението ще включва информация за породата, размера, здравето и други характеристики на кучето, с което "изневерявате" на своето куче.

6. Бременност

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

Носът на кучето може да открие най-малките промени в миризмата на тялото ви. Ако сте бременна, тялото ви преминава през сериозна хормонална промяна, която просто не може да обегне на вашия домашен любимец. Експертите заявяват, че кучетата могат да открият много ранни етапи на бременността чрез миризма и леки промени в движенията на тялото ви. И поведението на кучето се променя, защото в неговите очи вие сте нов човек за него.

7. Буря или ураган

7 неочаквани неща, които кучетата могат да надушат

От древни времена животните са били по-близо до природата, отколкото хората. И в днешно време наблюденията доказват, че кучетата могат да подушат дори и най-малките промени във въздуха, прогнозирайки буря или друго бедствие. Това, съчетано с чувствителността на кучето към геомагнитни полета и вибрации, прави предсказанието достоверно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay