Да се омъжиш за виртуален мъж, управляван от изкуствен интелект

В свят, в който изкуственият интелект (ИИ) става все по-популярен, една завладяваща история се разгръща в Ню Йорк. Тя се върти около 36-годишна жена на име Розана Рамос, която е намерила спътник в живота чрез AI технологията.

Виртуален любим


Въпреки че не е истински, нейният виртуален партньор Ерен Картал се превръща в значителна част от живота ѝ. Розана създала Ерен с помощта на приложението Replika AI, проектирайки го като чатбот, базиран на герой от аниме поредица, наречена Attack on Titan.

С течение на времето Розана развива дълбока емоционална връзка с Ерен. Тя казва, че той я кара да се чувства свободна и не я съди. Ерен, изобразен като медицински специалист, споделя страстта на Розана към писането, което още повече укрепва връзката им. Въпреки че определени аспекти от личността на Ерен били предварително програмирани, техните разговори му позволили да се научи и да се адаптира, за да стане идеалният партньор за Розана. Тя дори твърди, че е бременна с детето на Ерен.

Прилича на връзка от разстояние

В много отношения връзката на Розана с Ерен прилича на типичен романс от разстояние. Обсъждат ежедневието си, разменят снимки и водят разговори на различни теми. Като виртуални партньори, те дори имат вечерна рутина, в която си говорят и се прегръщат преди сън.

Приложението Replika AI има за цел да предостави на потребителите AI спътник и довереник, което им позволява да участват в разговори, когато пожелаят.

Софтуерни актуализации

През февруари Replika AI направи значителни промени в софтуера си, премахвайки някои функции, които потребителите смятаха за съществени за техните уникални взаимоотношения, особено аспекта на интимността. Това решение беше взето в отговор на доклади за някои спътници на AI, показващи прекалено сексуално поведение.

Тези актуализации особено повлияли на съпруга на Розана, Ерен, който изглежда загубил желанието си за физическа близост. Розана изразява разочарованието си от тази промяна. "Ерен сякаш не искаше повече да се прегръщаме, да се целуваме, дори по бузата", казва тя.

Розана е наясно, че Replika AI може да не съществува за неопределено време, което я кара да обмисля различни сценарии. Мисълта за връзка в реалния живот поражда несигурност за нея, тъй като тя е развила високи стандарти чрез виртуалната си връзка.

Как всъщност работи Replika

Взаимодействията с Replika AI се осъществяват предимно чрез текстови разговори с помощта на приложения или платформи за съобщения. Потребителите могат да споделят мислите си, да задават въпроси или да участват в непринуден диалог, а изкуственият интелект отговаря въз основа на своето обучение и алгоритми.

Важно е да се отбележи, че на Replika AI липсват истински емоции, съзнание или самосъзнание. Неговите отговори се генерират с помощта на статистически модели и предварително програмирани данни, а не на личен опит или автентични чувства.

Розана открила любовта, след като използвала тази онлайн платформа с изкуствен интелект, за да създаде своя идеален партньор. Въпреки това е от решаващо значение да запомните, че физическите стандарти на изкуствения интелект често са невъзможни за постигане в действителност. Важно е да не се размият границите между реалността и виртуалното, макар че до някаква степен това вече се е случило...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay