Защо новородените се усмихват, докато спят

Защо новородените се усмихват, докато спят

Може ли да има нещо по-трогателно от това да видиш усмихнато бебе? Още по-трогателно е, ако споменем първата усмивка на новородено, също понякога известна като ангелска усмивка. И не е чудно, че я наричаме така, тъй като обикновено това е дългоочакван момент за много родители, който компенсира до известна степен умората и безсънните часове на тези първи хаотични, но красиви месеци.

Този вълшебен момент обикновено е по-често срещан, докато бебетата спят. Сънува ли бебето? Спомнят ли си времето, прекарано в корема на мама?

Бебетата се усмихват още преди да се родят

Ако сте имали късмета да видите вашето бебе да се усмихва на ултразвука, не мислете, че сте си представяли неща, които не се случват. Проучване, което разглежда повече от 500 бременни жени, използващо 4D ултразвук, установява, че до 31 плода всъщност се усмихват. Всички те се усмихвахат средно по 3,21 секунди. По този начин учените са установили, че спонтанните усмивки се появяват дори когато бебетата са още в утробата.

Сега, благодарение на развитието на новите технологии, които ни позволяват да надникнем в утробата на майката, за да видим какво се случва там преди раждането, стана възможно да се открие, че плодовете също могат да се прозяват още 18 седмици след зачеването. Около 26-та седмица от бременността си те могат да се усмихват, да мигат и дори да плачат от вътрешността на утробата - тези изражения на лицето са неволеви рефлекси, които те развиват като нещо като подготовка за момента на раждането.

Защо новородените се усмихват, докато спят

Първите усмивки са рефлексивни и неволни действия

Както споменахме по-рано, тези действия, извършвани от бебето в утробата, се считат за рефлекторни действия. Тоест те са непосредствена реакция на стимул, който в случая с бебетата обикновено е усещане за вътрешно благополучие. За разлика от много от нас, много е вероятно бебетата всъщност да не осъзнават, че се усмихват, затова говорим за неволно движение на мускулите, например когато ритат или смучат палеца си.

Точното време за усмивки

Когато спи, новороденото обикновено преминава през 2 фази на сън: активен сън и дълбок сън. Активната фаза, известна още като REM, която е акроним за бързо движение на очите, се смята, че се произвежда от интензивна мозъчна дейност. Това се случва приблизително 60-90 минути след заспиване, но сънят работи на цикли, така че REM също ще се редува с дълбок сън. Независимо от това, точно по време на REM сън най-вероятно ще видим нашите бебета да се усмихват, да правят гримаси или да разтягат краката си като неволни действия.

Усмихване като отговор

Тъй като не могат да говорят, усмивката и плачът са основното средство за комуникация на бебето. Това поне е вярно през първите им мигове след раждането. Трябва обаче да имате предвид, че други проучвания са успели да докажат, че бебетата вече са социални същества дни или дори часове след раждането си.

Ето защо усмивките им могат да бъдат и отговор на положителни чувства или успокояващи усещания като ласка или чувство за чистота. Приятните спомени, като гласове, аромати и вкусове, също могат да предизвикат усмивка у бебето.

Защо новородените се усмихват, докато спят

Новородените не сънуват, но имат памет

И докато гледаме бебе, което спи дълбоко, често виждаме и усмивката му, това не означава непременно, че то сънува, дори ако изглежда така. Всъщност това едва ли е възможно, тъй като новороденото бебе все още няма достатъчно опит, който да запомни, нито има способността да си представя, а мозъкът му все още расте, за да придобие тези способности.

Сънят през първите седмици от живота има някои много специфични функции, които включват подпомагане на бебетата да развият мозъка си, да обработват информация и да консолидират паметта, която започва да се оформя още в утробата. Последното всъщност може да бъде доказано, като се наблюдава как бебетата могат да разпознават гласа на майка си или баща си само часове след раждането.

Както и да е, ние знаем добре, че мотивът зад тези усмивки никога няма да замени чувството, което изпитваш, когато видиш бебето си за първи път да се усмихва. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay