Защо хората лъжат?

Ето истината за лъжата.

Защо хората лъжат?

Някои хора може да го нарекат нечестност, а други може да го нарекат измама, но лъжата - просто казано - не е истина.

Робърт Фелдман, д-р, професор по психология в Университета на Масачузетс Амхърст, е изучавал "вербалната измама". Най-голямата причина хората да са нечестни е, че "лъжата е много ефективна социална тактика", каза Фелдман. "Хората не очакват да бъдат излъгани; очакванията са, че чуват истината от другите и това позволява на хората, които лъжат, често да им се размине."

Тук Фелдман обясни седем причини, поради които хората променят истината – от изричането на бели лъжи до натрапчиви такива.

Ето защо човек лъже:

Да ласкае хората

Фелдман казва, че ласкателството е една от най-често срещаните форми на измама. Ласкателството обикновено включва преувеличаване на фактите – "адресаторът хвали неискрено, като показва повече от истината", според  статия от февруари 2018 г. С други думи, човекът не е напълно честен, ако трябва да преувеличава, за да даде похвала.

В резултат на това хората са скептични към ласкателството, защото знаят, че не винаги е искрено. Някой може да ви направи фалшив комплимент, за да се сприятели с вас, да ви убеди да му направите услуга, да ви накара да му се доверите и др.

За да избегне неудобството

Неудобството може да дойде от много ситуации. Това как някой се лута наоколо, опитвайки се да ритне футболна топка във вратата или се опитва да се включи в разговор, в който знае много малко по темата, може да накара този човек да се стесниСледователно Фелдман казва, че лъжата, за да се избегне неудобството, се връща към желанието да бъдеш харесван от другите и да не разочароваш никого.

В ситуации на обслужване на клиенти потребителите може също да лъжат, за да не накарат някого да се почувства зле, според статия в Journal of Business Research от март 2022 г., което може да бъде още един аспект на избягване на неудобни ситуации.

Да влияе на другите

"Хората лъжат, за да накарат другите да направят това, което те искат от тях ", каза Фелдман, използвайки примера на продавач. За нашите цели да приемем, че човекът продава почистващ препарат за лице. Може да се възхищават на почистващия продукт, казвайки, че са имали акне през целия си живот и нищо не е помогнало да го изчисти, докато не открият този продукт, светия граал на почистващите продукти за лице. Може дори да споменат, че това е променило живота им - и може да промени вашия. Твърдението вероятно не е вярно, но тактиката все още често е ефективна.

За да избегнете негативен изход

Помислете за дете, което счупва чаша, казва Фелдман. Когато родителят им попита дали са счупили стъклото, те вероятно ще кажат не, въпреки че това е очевидна лъжа. Проучване на Journal of Youth and Adolescence от ноември 2019 г. отбелязва, че тъй като изпълнителното функциониране на децата става по-добро, колкото по-големи стават, толкова по-трудно е да се разбере кога лъжат. С други думи: "С напредването на възрастта се научаваме да бъдем по-добри лъжци", добавя Фелдман.

Освен това хората може да продължат да лъжат, за да защитят себе си, но могат също така да лъжат, за да защитят другите, например ако по-големият брат или сестра на детето каже, че са видели кучето да събори чашата, въпреки че знаят, че това е бил техен брат или сестра.

За постигане на положителен резултат

Хората могат да лъжат, за да получат резултат, който искат за себе си или за другите. Преувеличаването на опита в автобиография или на интервю за работа е класически начин, по който хората лъжат, за да получат това, което искат.

Същото важи и за човек, който се опитва да помогне на свой приятел да бъде нает в тяхната компания. Те могат да преувеличат опита на приятеля си пред мениджъра по наемането на работа, казвайки колко успешни и представителни са, за да увеличат шансовете си да заемат позицията - и да си намерят колега, с когото вече се разбират.

За да изглеждате по-впечатляващо

"Хората искат другите да ги харесват, да им се възхищават, да бъдат впечатлени от тях", обясни Фелдман. Концепцията за социална привлекателност е добър начин да разберете защо човек би излъгал, за да изглежда впечатляващо.

Отговарянето на въпроси относно определени теми (като например "Колко рециклирате?") може да доведе до преувеличаване на чертите, които притежава, или лъжа за черти, които не са му необходими, за да спечели благоволението на човека.

 За поддържане на предишна лъжа

Лъжите имат ефект на снежна топка, казва Фелдман. "Ако първоначално излъжете за нещо малко, за да поддържате тази лъжа, понякога трябва да лъжете по все по-големи начини." Следователно има смисъл, че изричането на лъжи е предизвикателство за участващия човек или хора и изисква много когнитивни усилия, според проучване от ноември 2017 г., публикувано в European's Journal of Psychology.

 Този тип лъжа се разиграва в телевизионни предавания, филми, книги и реалния живот. Имайки това предвид, никоя лъжа не е твърде малка, за да ви увлече в другите - което може да ви накара да се запитате дали избягването на истината наистина си струва труда.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay