Игнажден е- почитаме св. Игнатий Богоносец

Игнажден е- почитаме св. Игнатий Богоносец
unsplash

На 20 декември честваме Игнажден. На днешния ден почитаме свети Игнатий Богоносец и се счита, че на този ден са започнали родилните мъки на Богородица. 

Празникът е свързан и с мита за раждането на новото Слънце, на Младия Бог, календарно свързан с деня на зимното слънцестоене (22 декември). Като цяло празникът носи идеята за ново начало. В някои райони на България Игнажден се смята за начало на мръсните дни и на прехода между старата и новата година. 

Вечерта срещу Игнажден в Източна България е първата кадена вечеря. В следващите дни има още кадени вечери (Бъдни вечер, Йордановден и т.н.). На днешния ден се приготвят постни храни, сурово жито или просо, на трапезата се слагат също орехи, лук, туршия. Пече се питка без украса и върху нея или върху житото се забожда свещ. Трапезата се прекадява с тамян, а на вечерята се правят наричания за плодородие.

В Западна България се правят специални обредни хлебове, приготвят се колачета за децата. 

В Югозападна България срещу Игнажден в огнището се запалва коладник – специално отрязано крушово или дъбово дърво, което трябва да гори до Йордановден.  

Най-характерен за празника е обичаят "полязване", породил и някои от названията на празника – Поляз, Полязовден. От това кой ще влезе пръв в къщата на днешния ден се гадае каква ще бъде следващата година. Първият, дошъл в дома, се нарича полезник. Ако той е добър човек, късметлия или имотен, то годината ще бъде добра, здрава и плодородна. 

Този човек трябва да внесе в къщата слама, слага я край огнището или зад вратата, и извършва различни действия според обичаите в различните краища на България. Прави се богата трапеза и му се дава риза или чорапи. 

В народните вярвания този преходен период между старата и новата година се свързва и с появата на различни демонични същества, причиняващи злини на хората, затова се правят ритуали, които ги гонят. Рано сутринта на Игнажден жените посипват около къщата с каденото жито/просо и пепел за предпазване от зли сили.

Има различни вярвания, свързани с Игнажден:

Не трябва да се дава нищо назаем. 

Младите и нераждали жени не трябва да работят днес, за да раждат по-лесно. 

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. 

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. 

Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. Тоест каквото е времето днес, такова ще бъде и през януари.

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът. 

Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

Не се вари боб, за да не бие градушка. 

Не се пере, за да няма болести в дома. 

Има и още много вярвания, свързани с днешния празник. 

На Игнажден имен ден празнуват Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Ина, Инна, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламенал. 

Честит празник!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay