Йордановден- един от най-големите християнски празници

На 6 януари отбелязваме Йордановден или Богоявление. Това е денят, в който Йоан Кръстител покръстил братовчед си Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. Оттам идва и името на празника "Богоявление". 

Вярва се, че на днешния ден водата има лечебна сила. Свещеникът хвърля кръста във водата, а ергените скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че този, който го извади, ще бъде здрав през цялата година. 

На кръстената вода се приписва целебна сила и затова на този ден къпят болни там, където е хвърлен кръстът. Има и много други обичаи, свързани с кръстената вода. Рано сутринта моми и невести отиват да налеят. Носят иконите от вкъщи и палешника, с който са кадили трапезата на трите кадени вечери и ги потапят във водата. Това се прави, за да е бяло житото, което ще се роди. После момите ритуално си измиват лицето и ръцете, за да бъдат бели и червени през годината.  

Имениците също се измиват с кръстена вода, за да бъдат здрави през годината. 

На Йордановден е и последната кадена вечеря. Смята се, че днешния празник е краят на т.н. "мръсни дни". На трапезата се слагат ястията, които се приготвят и за другите кадени вечери- обредна пита, боб, сарми, кисело зеле, вино. Свещта, която гори на трапезата днес, се пази и може да се използва през лятото, когато се зададе буря. Вярва се, че ако се запали тази свещ, природната стихия може да се размине. 

На днешният празник, ергенът, който иска мома, отива в дома ѝ, заедно с родителите си. Свекървата измива лицето на снахата с кръстена вода и ѝ дава златна пара. Този обичай е свързан с факта, че от днес започва периода на сватбите (по време на мръсните дни те са забранени). 

В Калофер се играе така нареченото "мъжко хоро". Момчетата играят хоро в ледените води на река Тунджа, за здраве и берекет през годината. Това е ежегоден обичай, който трябва да се види, емоцията е неописуема. 

На днешния ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Богомил, Бистра, Найден, Божидар и техните производни. 

Честит празник! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay