Кръщене София: Какво представлява тайнството кръщене?

Кръщене София: Какво представлява тайнството кръщене?
pixabay.com

Първо нека обясним какво означава понятието тайнство. Тайнството е църковен обред, установен от Бога, който видимо предава на вярващия невидимата, но реална благодат на Светия Дух. Всички тайнства са дарове на Божията милост, изливани върху вярващите не поради техните заслуги, а от Божията любов.

Какво е кръщене и защо е необходимо?

Кръщенето е свещен акт (тайнство), при който вярващият в Христос чрез трикратно потапяне на тялото във вода с призоваване на името на Света Троица се измива от първородния грях, както и от всички извършени от него грехове.

В Кръщението човек, подложен на усилия от негова страна, получава възможността да стане участник в спасението, което Христос извърши за всички хора. И поема задълженията да се старае да живее в съответствие с Евангелието, получава възможност да участва в други църковни Тайнства, чрез които се дава благодат, тоест Божия помощ, за да следва пътя на спасението.

Кръщене София: Какво е необходимо?

За да се приеме кръщенето, се изисква вяра, добродетел и желание на човек да съобрази живота си с Евангелието. А също и искрено покаяние за дела, извършени не в съответствие с Божия закон.

Как да се подготвим за кръщене?

Подготовката за светото кръщене е истинско покаяние. Покаянието (поправянето на грешния живот) е задължително условие, за да бъде прието кръщенето по достоен начин, за спасението на душата. Такова покаяние се състои в осъзнаване на греховете, в съжаление за тях, в изповядването им в поверителен разговор със свещеник, в напускане на грешния живот, в осъзнаване на нуждата от Бог.

Преди кръщенето може да прочетете едно от Евангелията, да се запознаете с основите на православната вяра.

Трябва също да сте наясно с основните понятия на православното учение и християнския морал. Това укрепва вярата и отдадеността за промяна на живота в съответствие с Евангелието.

Кога трябва да се кръсти дете?

Църковните правила не са установили точно време за извършване на тайнството кръщене на бебета. Православните християни обикновено кръщават децата си между осмия и четиридесетия ден от живота. Отлагането на кръщението на деца след този период е нежелателно - това показва липса на вяра сред родителите, които лишават детето си от благодатта на църковните тайнства.

За да заявите кръщене в София, трябва да разберете графика за кръщение в храма и да дойдете в определеното време. В разговора със свещеника ще получите подробни обяснения.

Можете да бъдете кръстени на всяка възраст. Можете да се кръстите само веднъж в живота си.

Кръщението е духовно раждане, което, подобно на плътското, не може да се повтори.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay