Може ли вашият цикъл да причини диария?

Може ли вашият цикъл да причини диария?
Pexels

Жените могат да изпитат редица симптоми преди и по време на цикъла си. Диария, коремна болка и други стомашно-чревни проблеми са често срещани симптоми на менструация.

Тук разглеждаме защо менструацията може да причини диария и други стомашно-чревни проблеми. Ние също така предоставяме съвети как да облекчите болезнените симптоми и кога да посетите лекар или друг медицински специалист.

Някои хора могат да получат диария по време или преди менструацията. Това вероятно се дължи на увеличаване на производството на простагландини в тялото. Простагландините са хормоноподобни химикали, които подпомагат определени функции в тялото, включително: мускулни контракции разширяване и свиване на кръвоносните съдове, съсирване на кръвта.

Преди да започне цикъл, клетките в лигавицата на матката увеличават производството на простагландини. Това увеличение на простагландините кара мускулите на матката да се свиват, като по този начин освобождава лигавицата на матката. Това е, което една жена преживява като менструация. Колкото повече простагландини произвежда тялото по време на менструация, толкова повече ще се свие матката. Като такова, излишното производство на простагландини може да причини менструални спазми и болка. Когато нивата на простагландин са високи, някои простагландини могат да навлязат в кръвния поток. След това те могат да пътуват до различни части на тялото, включително червата. Червата имат гладка обвивка от мускули, подобна на матката. Високите нива на простагландини могат да причинят свиване на червата и освобождаване на съдържанието им, което води до диария.

Излишъкът от простагландини може също да причини други симптоми, свързани с цикъла, включително: главоболие, гадене, повръщане. Освен че причиняват болка и дискомфорт, прекомерните количества простагландини не причиняват никакви рискове за здравето. Промените в нивата на простагландин могат също да причинят други стомашно-чревни симптоми по време на месечния цикъл.

От 156 участници, 73% са имали поне един стомашно-чревен симптом преди или по време на цикъл. Коремната болка и диарията са най-чести. Участниците също изпитаха: подуване на корема, гадене, повръщане, запек, болка в таза. Жените, които са имали емоционални симптоми, като депресия или тревожност, са по-склонни да съобщават за множество стомашночревни симптоми.

Лечение на диария

Някои общи съвети за облекчаване на диарията включват:

Пиене на много течности: Това е важно за предотвратяване на дехидратация. Хората трябва да пият вода през целия ден и трябва да пият допълнителна чаша вода след всеки пристъп на диария.

Консумиране на течна диета: Това помага за почивка на червата. Хората могат да опитат да пият слаб чай, ябълков сок или бистър бульон.

Яденето на по-малки порции, но по-често: Това може да направи храната по-лесно смилаема от тялото.

Яденето на храни с високо съдържание на пектин: Пектинът е водоразтворимо влакно, което може да помогне за намаляване на диарията. Храните с високо съдържание на пектин включват ябълково пюре, банани и кисело мляко.

Набавяне на електролити: Диарията може да намали нивата на калий и други електролити в тялото. Хората могат да си набавят електролитите, като пият хидратиращи прахчета (Хидратин), плодови сокове или кокосова вода. Добри хранителни източници на калий включват банани и картофи с кожата.

Хранене със солени храни: Солените храни, като крекери, гевреци и супи, помагат да се замени изгубеният натрий. Това от своя страна помага на тялото да задържа повече вода.

Хората също трябва да избягват храни и напитки, които могат да раздразнят храносмилателния тракт и да влошат диарията.

Примерите включват:

кофеин

алкохол

газирани напитки

храни, които са мнгоо горещи или леденостудени

много мазни храни

млечни продукти

Хората могат да получат диария и други стомашно-чревни проблеми преди и по време на цикъла си. Това обикновено се дължи на повишаване на простагландините, което може да причини спазми, диария и други стомашно-чревни проблеми.

Хората, които имат диария по време на цикъла си, могат да следват стандартните указания за лечение на диария. Това включва пиене на много течности и заместване на изгубените електролити. Тежките симптоми по време или преди цикъл понякога могат да показват основно здравословно състояние. Хората трябва да вземат под внимание симптомите си и да насрочат среща със своя лекар или гинеколог.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay