Почитаме Свети Йоан Кръстител

Почитаме Свети Йоан Кръстител
pixabay

На днешния ден християнската църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и "Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. 

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именици; къпят се годените моми и ергени. 

На днешния празник младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят пита, баница, ракия и вино. Кумовете пък трябва да приготвят празнична трапеза. 

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. "мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На трапезата се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле, обредна пита и вино. 

На днешния ден имен ден празнуват Иван, Иванкa, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна. 

Честит празник! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay