Почитаме св. великомъченица Анастасия!

На 22 декември Българската православна църква чества Св. Анастасия. Тя била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща ѝ бил езичник, а майка ѝ изповядвала християнската вяра.

Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум. Когато завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената ѝ красота, така и на нейния ум и познания.

Но Хрисогон ѝ предал друго съкровище - той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога.

Баща ѝ я омъжил против волята ѝ за богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Едничка утеха Анастасия намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Често облечена в прости дрехи, придружена от вярната си слугиня, тя посещавала тъмниците, изпълнени в това време с християни, и всякак опитвала да облекчи участта на страдащите. Носела на затворниците храна и облекло, утешавала ги с думите на вярата, любовта и съчувствието, лекувала болестите им, превързвала им раните.

Анастасия е осъдена на смърт заради вярата си в Христа и е изгорена през 290 г.

У нас този празник е най-популярен в Родопите. 

В народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнали болките на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

На този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от нещастие. В някои краища едно време дори обличали черни дрехи. Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават.

Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие.

Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

На днешния ден имен ден празнуват Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско и други.

Честит празник!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay