Признаци, по които да разберете дали детето ви е тормозено в училище

Признаци, по които да разберете дали детето ви е тормозено в училище
Canva

Съвсем наскоро една от участничките в "Ергнеът" разтърси зрителите, след като разказа историята си за тормоза в учлише. Сега, след като обществото отново си припомни за този така наболял проблем благодарение на нея, е време да разгледаме темата отблизо. Много са децата, които стават жертва на насилие в училище. Но как да разберем дали нашето се сблъсква с този проблем и се бои да сподели с нас?

Децата често не искат да говорят за това и за тях може да е притеснително за тях да споделят своите преживявания. Ето някои общи признаци, които трябва да имате предвид:

Промени в настроението или поведението: Детето ви изглежда необичайно тъжно, разстроено или тревожно след училище или губи интерес към дейности, които обикновено харесва.

Физически наранявания: Често се оплаква от необясними натъртвания, ожулвания или други физически наранявания.

Отсъствия или промени в навиците за хранене: Детето ви започва да пропуска училище или има внезапна промяна в апетита или режима на сън.

Страх от ходене на училище: Изпитва силна тревожност, безпокойство или стрес сутрин преди училище и настоява да бъде водено до автобусната спирка или да го вземете от училище.

Нежелание да говори за училище: Избягва да споделя подробности за деня си в училище, включително приятели и учители.

Промени във взаимоотношенията: Страни от приятелите и дейностите, които някога е обичал и има проблеми с изграждането на нови приятелства.

Пристрастяване към технологиите: Прекарва повече време на телефона или компютъра си, вероятно за да избегне взаимодействие лице в лице.

Знаци на депресия: Има промени в настроението, трудности със съня, загуба на интерес към нещата, които обича и затруднено концентриране.

Социални знаци: Може да се отнася негативно към връстниците си, да показва признаци на ревност или негодувание към другите деца или да избягва социални ситуации.

Физически симптоми: Може да се оплаква от главоболие, болки в стомаха или други физически симптоми без очевидна причина.

Ако забележите някой от тези признаци, важно е да говорите открито с детето си, да проявите разбиране и да му помогнете да се почувства сигурно, като същевременно потърсите подкрепа от училището и други ресурси.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay