Тази година през октомври има петък 13-ти! Научете повече за този ден

Тази година през октомври има петък 13-ти! Научете повече за този ден
Pexels

Петък 13-ти отдавна се свързва с лош късмет. През 2023 г. последният петък 13-ти от годината настъпва през октомври, което прави този ден още по-зловещ. Това време на годината безспорно е мистериозно. Тъй като до петък 13-ти остават само няколко седмици, научете повече за произхода и значението на петък 13-ти.

В допълнение към богата история, петък 13-ти идва с добре установен набор от суеверия: не минавайте под стълби, не чупете огледала, не отваряйте чадъра си вътре, не минавайте през път, пресечен от черна котка; и помнете, че лошият късмет идва по три. Тези общи суеверия се засилват в петък 13-ти. Въпреки че всяка отделна алегория има свой собствен произход и причина, дългогодишните суеверия около празника вероятно играят по-голяма роля в трепета, който може да изпитаме в петък 13-ти.

Прочетете повече за произхода на петък 13-ти, често срещаните суеверия и защо в крайна сметка може да не е толкова нещастен ден:

Защо петък 13-ти е нещастен?

Въпреки че точният произход на петък 13-ти е неизвестен, някои култури са смятали датата за нещастна по различни причини. В християнството се казва, че петък е денят, в който Адам и Ева са яли забранения плод от Дървото на познанието, денят, в който Каин е убил брат си Авел, денят, в който Исус е умрял, и денят, в който Ноевият ковчег е отплувал по време на Великия потоп. Освен това Юда бил 13-ият гост на Тайната вечеря, запомнен с предателството на Исус Христос.

В скандинавската митология се казва, че Локи, богът на пакостите, разбил банкет във Валхала, според Encyclopedia Britannica. Неговото присъствие увеличило броя на присъстващите богове до 13. По-късно вечерта Локи измамил слепия бог Ходр, което го накарало да преброи грешно броя на присъстващите богове и да застреля собствения си брат Балдер.

Едва през 19-ти век, когато Томас У. Лоусън издава романа си "Петък тринадесети", датата се превръща в широко разпространен вестител на нещастие. Книгата разказва историята на морално корумпиран борсов брокер, който използва суеверията около празника, за да срине фондовия пазар, според CNN.

Петък 13-ти носи ли късмет?

Като се имат предвид всички негативни конотации с петък 13-ти, справедливо е да се мисли, че празникът носи атмосфера на лош късмет около себе си. За мнозина обаче празникът се смята за предвестник на късмет. Всъщност в скандинавската митология петък - което означава "ден на Фриг" - е кръстен на кралицата на Асгард Фриг или Фригга, която е богинята на майчинството. Казва се, че Фриг е защитавал семейства, домове и съдбата на цели общности, според Encyclopedia Britannica. Също е тясно свързан с Фрейя, богинята на любовта, плодородието и войната. Според легендата Фрейя можела да вижда бъдещето, можела да предсказва смъртта и често се возела в колесница, теглена от две черни котки.

В гръцката и испанската култура някои смятат вторник 13-ти за нещастна дата, тъй като се смята, че вторник е доминиран от Арес, богът на войната, в гръцката митология. В Италия петък 17-ти обикновено се смята за нещастен, тъй като римските цифри за 17 могат да изписват "живял съм" на латински, което означава, че нечий живот е приключил и той е починал, според The Independent. Междувременно числото 13 се смята за добра поличба.

По подобен начин в езически времена числото 13 дълго време се е смятало за щастливо число заради връзките му с плодовитостта и броя на лунните и менструалните цикли в една календарна година. Докато старите поговорки ни казват да чукнем на дърво, да спим с лице на юг или дори да носим дрехите си наопаки през целия ден, за да имаме късмет на петък 13-ти, изглежда, че празникът може да е добър в крайна сметка.

Кога е следващият петък 13-ти?

По правило един месец има петък 13-ти само ако този месец започва в неделя. През 2023 г. има два такива: през януари и след това, разбира се, октомври. Като се имат предвид свръхестествените връзки, които мнозина свързват с празника, фактът, че петък, 13 октомври, се пада в същия месец като Хелоуин, прави и двата празника изключително специални тази година. Всъщност 13 октомври 2023 г. ще бъде последният петък 13-ти през октомври до 2028 г. След това следващият петък 13 октомври ще бъде през 2034 г., след това през 2045 г. и 2051 г. През 2024 г. ще има са два петъка 13-ти: 13 септември и 13 декември.

Разбира се, също така е важно да запомните, че като се има предвид оформлението на григорианския календар, 13-то от месеца е малко по-вероятно да се падне в петък, отколкото всеки друг ден от седмицата, което прави петък 13-ти по-скоро съвпадение, отколкото явление. Все пак, като се има предвид, че петък 13-ти през октомври изглежда се случва само веднъж на синя луна, тази година ще бъде изключително специален!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay