Защо се целуваме?

Защо се целуваме?

Целувката е напълно естествен акт на близост между хора, които се обичат. Целуваме се без да се замислим защо го правим и от къде изобщо произлиза този жест. Дори и да не сме питали, учените вече са намерили обяснение за естеството на целувката. 

Оказва се, че все пак целувката не е толкова често срещан акт

Антрополози и социолози анализират почти 170 култури от цял свят и установяват, че само през 46% от времето хората се целуват от романтична гледна точка. Общият резултат е 90%, но включва целувки от родители към деца.

Защо се целуваме?

Също така, много ловно ориентирани общности не практикуват целуване под никаква форма. За някои от тях този жест изглежда отблъскващ, а бразилските племена дори го възприемат като проява на грубост. Тъй като тези хора се доближават най-много до нашите предци, антрополозите предполагат, че древните хора не са имали навика да се целуват.

От къде прозилиза цеувката?

Защо се целуваме?

Историците откриват акт подобен на целуването в индуистки текстове, написани на санскрит. Тяхната възраст е около 3500 години. Там целувките са описани като дишане в душите един на друг. А на древните египетски паметници хората са изобразявани в близък контакт, но без да докосват устните си. Учените предполагат, че западните общества са адаптирали навика да се целуваме и че той се предава от поколение на поколение.

Но защо изобщо се целуваме? Е, учените имат отговор и на този въпрос.

В средата на 90-те години Британското кралско общество провежда проучване, което разкрива, че целувката ни позволява да се приближим достатъчно, за да "помиришем" гените на партньорите.

Защо се целуваме?

Проучване, проведено през 2013 г. показва кой аспект на целувката е най-важен за хората. Мнозинството изтъква като предпочитане усещането на миризми. В резултат на това естественият процес на подушване на партньора се комбинира с целувки. Този навик продължава да съществува и до ден днешен.

Какво значи целувката за вас? Бихме се радвали да споделите с на в коментарите!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay