Мълчаливото отношение към някого говори много за вашия характер

Мълчаливото отношение към някого говори много за вашия характер
Pexels

Случвало ли ви се е да приемате или давате на някого студено мълчание? Ако отговорът е да, сигурни сме, че вече знаете колко сърцераздирателно е това за човека, който го получава.

Това обаче не е единственият ефект от него. Мълчаливото отношение към някого говори много и за вашия характер.

Избягването на общуване, игнорирането и нараняването на друг човек по такъв начин показва какъв човек сте наистинаТова също вреди на връзката, която имате с този човек, понякога дори непоправимо.

Истината е, че използването на този метод на емоционално насилие може да дефинира вашата личност и ако все още не сте сигурни как е възможно това, ще трябва да останете с нас до края.

Ето 6 причини да давате на някого мълчаливо отношение, което говори много за вашия характер.

Не сте достатъчно смел да се изправите директно срещу тях

Истината е, че повечето хора избират да останат мълчаливи и да се държат с някого хладно, когато искат да избегнат конфликт и конфронтация с този човек.

Те смятат, че това е идеалният начин да избегнат вербалното насилие, но, за съжаление, това, което не знаят, е, че мълчаливото отношение също е форма на насилие... емоционално насилие.

Това е една от най-честите причини за нездравословни връзки в наши дни. Двойките избират да избягват кавги, защото нямат смелостта да разрешат проблемите си, като говорят директно за тях и смятат, че това ще им помогне да спасят връзката си.

Напротив, мълчанието само ще ги отдалечи и ще отслаби емоционалната им връзка.

Ако не се чувствате свободни да говорите за всичко директно и открито с любимия човек, тогава връзката ви е всичко друго, но не и здрава. Освен това, факт е, че колкото по-дълго продължавате да ги отбягвате, толкова по-малък е шансът да поправите и спасите връзката си.

Имате проблеми със самочувствието

Ако нямате смелостта да се изправите срещу друг човек, единственото логично заключение е, че се борите с дълбоки проблеми със самочувствието и самоувереността.

Може би мислите, че няма да можете да спечелите спора, или се страхувате, че може да кажете нещо, което ще ги отблъсне. Това всъщност няма значение, защото заключението е същото: вие сте погълнати от съмнение в себе си.

Това може дълбоко да навреди на вашето психично здраве и общо благосъстояние. Да не осъзнавате стойността си, да се съмнявате в собствените си качества и да се оттегляте в черупката си може да бъде сериозна заплаха за всичките ви бъдещи връзки.

Докато не се освободите от това съмнение в себе си и не преодолеете проблемите си със самочувствието, никога няма да можете да изградите и поддържате здрава връзка с друго човешко същество.

Ще продължите да отблъсквате хората, като им давате мълчаливо отношение. Така че приемете това като сериозно предупреждение: започнете да работите върху подобряването на самочувствието си и сложете край на тези лоши модели на поведение веднъж завинаги.

Опитвате се да накажете другия човек чрез това емоционално насилие

Може би сте наясно, че мълчаливото отношение е форма на емоционално насилие и искате да накажете бившия си съпруг/съпруга, член на семейството или любим човек, който ви е наранил, като го е използвал.

Знаете ли обаче, че емоционалната болка може да причини и физическа? И факт е, че домашното насилие в повечето случаи започва с емоционално и вербално насилие.

Първият път, когато вашата половинка ви нарани или влезете в разногласие, може да помислите дали да не го накажете, като го приемете хладно, но какво ще се случи, след като това се случи още няколко пъти?

Това наистина е нещо, за което трябва да помислите. Без значение какво прави някой друг с вас, никой не заслужава да бъде малтретиран по какъвто и да е начин.

Така че, вместо да се цупите и да мълчите дни наред, когато се скарате с любимия човек, опитайте се да направите пауза и да охладите страстите. Не действайте в разгара на момента, защото ще съжалявате по-късно.

Ако не можете да разрешите проблемите си чрез здравословна комуникация, тогава може би не трябва да сте заедноМоже би не ви е писано да сте заедно...

Stonewalling върви ръка за ръка с gaslighting

Безмълвното отношение към някого говори много за вашия характер. От време на време наказвах партньора си, но това беше само защото смятах, че ще му дам урок по този начин

Разбира се, грешах и сега ясно разбирам. Наскоро имахме сериозен и честен разговор и говорихме за всичко, което ни притеснява в отношенията ни.

Той каза, че това, което го дразни най-много в нашата връзка, е как винаги се опитвам да го запаля след края на моя "период на мълчание". И аз си казах: "КАКВО? Никога не го правя.?" Освен че наистина го правех. Бях виновна по обвинението, но просто не исках да си го призная дълго време.

И виждате това, точно тук, изречението, което му казах, е най-добрият признак за gaslightingВеднага започнах да отричам фактите, за да накарам и него, и себе си да повярваме, че не го правяВсъщност се опитах да го обвиня за лошото си поведение, което е повече от грешно.

Обясни ми как винаги трябвало да ходи по черупки от яйца около мен, защото никога не знаел кога отново ще замълча. Вече осъзнавам грешката си и все още работя по нея.

Аз не съм насилник. Не искам партньорът ми да се чувства зле, нещастен или необичан във връзката ниРеших да се откажа от тихото лечение и да спра с мълчаливото отношениеНаистина държа на него и ще работя усилено, за да оправим отношенията ни.

Това е един от най-любимите методи на нарцисистите

Хората, които показват нарцистични черти на личността, обикновено имат различни (манипулативни) начини или (злоупотребяващи) методи, които им помагат да задържат жертвите си наоколо.

Тихото лечение е точно един от тези методи. Те го използват най-вече, защото искат да накажат жертвите си за поведение, което те не одобряват.

Те го използват и като предпазна мярка, само за да покажат на своите жертви (които вероятно са развили силни чувства към тях), че лесно могат да ги загубят.

Това всъщност е един вид предупреждение към жертвите им, че ако не се държат както искат, ще ги напуснат.

Те се надяват, че жертвите им няма да възприемат това като злоупотреба и продължават да ги манипулират по този начин, докато не разкрият играта им. За съжаление повечето жертви осъзнават това твърде късно.

В крайна сметка, ако се отнасяте така към някого, това може да ви накара да изглеждате като нарцисистЗа да избегнете това, винаги помислете два пъти, преди наистина да решите да се държите към някого по този начин.

Не ви е грижа за последствията, които вашето мълчаливо отношение може да има, което ви кара да го правите...

Безмислено. Дълбоко апатичен. Пренебрегвайки. Забравяйки. Безгрижно. Егоистично.

Отново, всички тези черти са черти на нарцистичен човек. И повярвайте ми, да бъдеш наречен нарцисист е най-лошата титла, която човек може да получи.

Въпреки това, като се замислите, какъв човек продължава да наранява някого нарочно и да не му пука?

Така че следващия път, когато приемете някого, помислете за това. Ако не искате да изглеждате като нарцисист, откажете се от използването на тази ужасна нарцистична техника.

Ако някой ви използва, малтретира или ви наранява, говорете за това с него. Опитайте се да разрешите конфликтите си по здравословен начин, вместо просто да мълчите за тях.

И винаги помнете, че това, че някой ви е наранил, не означава, че ви е позволено да го нараните също. Не се спускайте до тяхното ниво само защото искате да им отмъстите. Да пуснеш и да си тръгнеш е и винаги ще бъде най-доброто отмъщение.

Какъв тип човек дава мълчаливо отношение?

Нарцистичен човек. Хората с нарцистични черти на личността се грижат само за себе си и ако смятат, че мълчаливото лечение може да им бъде от полза, страданието на другия човек няма да ги накара да се откажат от него.

Манипулативна личност. О, това определено е любимата техника на всички манипулативни хора да манипулират някой друг да направи нещо, което те искат. Ако човекът от приемащата страна изпитва истински чувства към тях, рано или късно ще се поддаде на манипулацията им.

Незрял човек. Избягването на конфликт и игнорирането на някого само защото не можете да общувате с него по здравословен начин е огромен признак на незрялост.

Жесток и апатичен човек. Някой, който не се интересува от чувствата на другите хора, също е в състояние да даде на някого мълчаливо отношение. Те просто са емоционално незрели и не могат да почувстват болката на друг човек.

Насилник. Някой с разстройство на личността също е способен да нарани друг човек чрез мълчаливото отношение. За тях това е форма на злоупотреба, която те с удоволствие използват, за да накажат жертвите си.

Каква е психологията зад мълчаливото лечение?

От психологическа гледна точка мълчаливото лечение се разглежда като форма на емоционално насилие, манипулативен метод, който насилниците използват, за да накажат жертвите си или да ги накарат да направят нещо.

Когато някой реши да прекъсне комуникацията с друг човек, трябва да има причина за това. Не можете просто да спрете да говорите с някого, защото изобщо няма смисъл.

Хората с ниско самочувствие и тези, които се борят с несигурност, са склонни към тази форма на емоционално насилие, защото не са в състояние да разрешат конфликт с друг човек. Те мълчат, за да се "спасят" и дори не мислят за човека от приемащата страна.

Тази форма на емоционално насилие е дълбоко нездравословна и токсична и може да навреди дори на най-силните взаимоотношения. Липсата на комуникация отслабва връзката между партньорите (особено в романтичните връзки) и бавно ги кара да се отдалечават.

Също така, факт е, че това може да има по-лоши последици за психичното здраве на дадено лице от вербалното насилиеТези последствия могат дори да им причинят физическа болка и да оставят белези, които ще ги преследват във всичките им бъдещи връзки.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay