Кога е безопасно да застанете отново зад волана?

Кога е безопасно да застанете отново зад волана?

Кога е безопасно да застанете отново зад волана?

Три прости теста, които отнемат 15 минути в лекарски кабинет, могат да помогнат на хората, получили инсулт, да определят кога е безопасно да застанат отново зад волана. За проучването, проведено съвсем скоро, на 22 февруари, научихме от Consumer Reports.

Изследователите анализирали 30 предишни проучвания, включително и 1728 жертви на инсулт на средна възраст 61г. Всички изследвания включват три теста в кабинет, които са направени на пациенти получили инсулт преди 9 месеца: разпознаване на пътни знаци, което да определи познаването и визуалното им разбиране (максимум 12т.); изследване на визуалното възприятие (максимални 32т.)и скоростта на обработване на информацията от мозъка и тестване на визуално-моторните и визуално-пространствените функции на мозъка (по-малко от 90 секунди).

Хората, които са се представили слабо, на който и да било от тестовете, били по-предразположени към провал на теста за шофиране. Тестовете правилно показали 80 от 85% от шофьорите, които се провалили на пътя. В допълнение при анализиране 3 от 4 проучвания показват, че при одобрените пациенти няма повишен риск от инцидент по време на шофиране.

"Хората, които са претърпели инсулт, трябва да се обърнат към доктора си и да помолят за преглед от невропсихолог или опитен терапевт.", казва Орли Авитзур, медицински съветник на "Consumer Reports”.

В допълнение - тези, които все още се възстановяват, трябва да са сигурни, че са записани в съвременна рехабилитационна програма и да се поинтересуват за различните адаптивни устройства, които могат да им помогнат да шофират безопасно.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay