Можем ли да заменим прясното мляко в козунака с растително?

Можем ли да заменим прясното мляко в козунака с растително?
Canva

Обожаваме вкуса на ароматния козунак, който похапваме доволно всяка година по време на великдненските празници. Една от основните му съставки обаче е мляко, а добре знаем, че не всеки може или обича да го консумира. Затова днес ще разберем дали то може да има достоен заместител

Отговорит е "да" - можете да замените прясното мляко с растително мляко във вашите рецепти за козунак. Има няколко вида растителни млека, които работят добре в печенето, като бадемово мляко, соево мляко, овесено мляко и кокосово мляко. Когато замествате кравето мляко с тези алтернативи, следвайте тези общи насоки:

Изберете неподсладено растително мляко, тъй като подсладените версии вече имат добавена захар, която може да направи вашия козунак твърде сладък.

Използвайте същото количество растително мляко като прясно мляко, посочено във вашата рецепта. Не е необходимо да коригирате количеството, освен ако рецептата изрично не изисква определено ниво на мазнина, което може да варира в зависимост от използваното растително мляко. Например пълномасленото бадемово мляко има подобно съдържание на мазнини като кравето мляко, докато други растителни млека може да изискват корекция.

Ако използвате растително мляко без мазнини, обмислете добавяне на допълнителна мазнина към вашата рецепта, като масло или олио, за да осигурите влага и структура на вашия козунак.

Разбъркайте растителното мляко добре в тестото, за да осигурите равномерно разпределение и да предотвратите отделяне на съставките.

Печете според указанията на оригиналната рецепта. Резултатът трябва да бъде подобен на този с краве мляко, но може да откриете, че вашият козунак става малко по-плътен или влажен поради разликата в съдържанието на мазнини между растителните и животинските млека.

Не забравяйте, че когато правите каквито и да било промени в рецепта, е важно да наблюдавате внимателно процеса на готвене и крайния резултат, за да сте сигурни, че сте доволни от резултата. Може да отнеме малко опити и грешки, за да намерите идеалната комбинация за вашата конкретна рецепта.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay