Облекчаващо стреса смути, което да изпиете следващия път, когато кортизолът ви се повиши

Облекчаващо стреса смути, което да изпиете следващия път, когато кортизолът ви се повиши
Pexels

Кортизолът е хормон, отделян от надбъбречните жлези в отговор на стрес. Докато кортизолът е важен за различни телесни функции, хроничният стрес и повишените нива на кортизол могат да имат отрицателни ефекти върху вашето здраве.

Както авокадото, така и горските плодове предлагат няколко хранителни предимства, които могат да подпомогнат управлението на кортизола и цялостното благосъстояние. Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и насърчават усещането за ситост, намалявайки въздействието на стреса върху тялото. Те също така съдържат добро количество витамин Е, който действа като антиоксидант и поддържа имунната функция.

Плодовете, от друга страна, са пълни с антиоксиданти, включително витамин С, който може да помогне в борбата с оксидативния стрес, причинен от хронично повишаване на кортизола. Освен това, горските плодове са добър източник на фибри и имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват значителни скокове и сривове на кръвната захар.

Като допълнителен бустер, гъбата рейши, естествен адаптоген, помага на тялото да се адаптира към стреса и насърчава баланса. Смята се, че адаптогените поддържат реакцията на тялото към различни стресови фактори, независимо дали са физически, психически или от околната среда. Конопените семена осигуряват допълнителен протеин, а спанакът и овесените ядки съдържат изключително вкусни фибри, за да ви държат сити по-дълго.

Отпийте от това смути следващия път, когато започвате или излизате от напрегнат ден, за да поддържате кортизола си под контрол и тялото и ума ви да са щастливи.

Дзен смути

2 порции 

Съставки:

  • ½ зряло авокадо
  • 1 чаша смесени замразени горски плодове (като ягоди, боровинки, малини или червени боровинки)
  • 2 чаши неподсладено бадемово мляко или друго мляко по ваш избор
  • 1 шепа спанак 
  • 1 чаена лъжичка Рейши на прах 
  • 1 супена лъжица овесени ядки 
  • 1 супена лъжица конопено семе 
  • Кубчета лед (по желание)

 

 

 

Метод:

  1. Разрежете авокадото наполовина, отстранете костилката и издълбайте месестата част.
  2. Поставете авокадото, смесените горски плодове, бадемовото мляко, фурмите, спанака, овесените ядки, гъбата Рейши и овесените ядки в блендер.
  3. Блендирайте на висока скорост, докато всички съставки се смесят добре и станат хомогенни.
  4. Ако предпочитате по-студено смути, можете да добавите няколко кубчета лед и да блендирате отново.
  5. Опитайте смутито и коригирайте сладостта или консистенцията според нуждите.
  6. Изсипете смутито в чаша. Поръсете допълнително конопени семена и украсете с малко замразени плодове и се насладете веднага.

Това смути от авокадо и горски плодове може да бъде питателна добавка към вашата рутина за управление на стреса. Но помнете: това е само една част от цялостния здравословен начин на живот. Управлението на нивата на кортизол включва холистичен подход, включително техники за намаляване на стреса, редовни упражнения, балансирана диета и адекватен сън.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay