За да превърнем желанието в реалност...

Няколко основни трика за постигане на бленуваните цели

Да знаеш какво искаш от живота – да имаш конкретни цели и да ги следваш постоянно – известно е, че това е водещият фактор в постигането на успеха. Но замисляли ли сте се какво всъщност се случва с вашия мозък по време на тези мисловни процеси? Установено е, че най-удивителният орган в нашето тяло се дели на ляво и дясно полукълбо. Лявото отговаря за логиката и езика, следователно то е "обитавано" от нашите най-преследвани цели и разумни постъпки. От друга страна дясното е свързано с нашите емоции, чувства, интуиция и всички артистични дейности. Основният "талант" на тази част от мозъка е способността да създава цялостен и завършен образ на това, което желаем.

 

Различавайте крайните резултати от целите

Доста често крайният резултат е по-различен от първоначалната цел. Например, когато се подготвяте за кандидатстудентски изпит желаете да изкарате висока оценка. Това ваше желание всъщност не означава, че искате тази оценка написана на лист хартия, с която да се хвалите. Вие всъщност целите доброто постижение, за да ви приемат в желания университет. Виждате ли разликата? Ако се фокусирате върху нуждата от висока оценка, вие най-вероятно няма да я получите, защото ще породите чувства на несигурност и страх от провал. Чувствайки се така има голяма опасност да не дадете най-доброто от себе си и дори да се представите възможно най-лошо. Съветваме ви да се фокусирате върху крайния резултат, което ще породи позитивни емоции и ще засили процеса на успяване.

За да свързвате ефективно вашите основни цели с крайните резултати помнете следните правила:


Обмислете добре истинските си желания

Концентрирайте се и се замислете за вашето желание. Ако искате да си купите нова кола например, трябва да насочите енергията си към емоциите, които ще изпитвате ако притежавате колата. Не мислете толкова за парите, които са ви нужни - те са само средството, а не основната цел.

 

Фокусирайте се повече над крайната картина, отколкото към стъпките за постигането й

Започнете с използване на лявото полукълбо, за да изградите ясен план за реализиране на целта. След като сте го измислили развихрете въображението си и си представете каква ще е крайната картина. Можете да си набележите физически предмети, които да са свързани с желаното постижение. По този начин ако външни фактори ви отдалечават от целта, конкретните предмети ще ви помогнат да не се разсейвате.

 

Поставете се в картината

Снимайте се в ситуация, в която се чувствате близо до вашия копнеж. Така всеки път, когато поглеждате снимката ще се мотивирате още по-силно да я превърнете в реалност.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay