Полезно или вредно е брюкселското зеле?

Полезно или вредно е брюкселското зеле?
Canva

Наречено на града, в който произхожда, брюкселското зеле расте в прохладната, тучна белгийска провинция повече от 400 години. Тези мини зелки може да са малки по размер, но са много мощни в почти всеки друг аспект. Универсалният зеленчук се превърна в задължителна част от чиниите на любителите на здравословното хранене. Можете да го консумирате сварено, печено, на скара или дори настъргано в суров вариант в хрупкава салата. Възможностите за гарнитура са безкрайни.

Но полезно ли е наистина брюкселското зеле? Действително то предлага серия от полезни растителни съединения. Но те също могат да доведат до газове и подуване на корема, а за някои здравословни проблеми, брюкселското зеле може да представлява риск. Ако някога сте се чудили дали тези популярни мини зеленчуци са наистина здравословни, продължете да четете:

Брюкселското зеле е пълно с полезни за вас хранителни вещества.

Наред с тези важни макро и микроелементи, брюкселското зеле, класифицирано като кръстоцветен зеленчук, съдържа растителни съединения, които могат да поддържат нашето здраве по различни начини. Например лутеинът и зеаксантинът, открити в брюкселското зеле са полезни за зрението.

Зеленчукът има в състава си и съдържащи сяра растителни съединения, наречени глюкозинолати, които се разграждат до друго съединение, наречено изотиоциинати. Изотиоциинатите са свързани с по-нисък риск от някои видове рак и по-бавен растеж на туморите.

Някои съединения в брюкселското зеле увеличават ензимите за детоксикация, включително глутатион, в тялото и имат антиоксидантна активност, която предпазва клетките от увреждане и възпаление.

Брюкселското зеле е естествен източник на витамин К, който е важен за здравето на костите. Тези зеленчуци съдържат витамин С (хранително вещество, което поддържа имунното здраве) и фолат, което е особено важно за жените в репродуктивна възраст, ​​тъй като това хранително вещество подпомага развитието на невралната тръба по време на бременност.

Фибрите, открити в брюкселското зеле, също могат да предложат известна полза. Те помагат за насърчаване на балансирана кръвна захар и доброто храносмилане.

Има ли рискове от консумацията на брюкселско зеле?

Въпреки многобройните ползи за здравето от консумацията на брюкселско зеле, включително високото им съдържание на витамин С и фибри, има потенциални рискове, които трябва да имате предвид. За хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, високото съдържание на витамин К в брюкселското зеле може да попречи на ефикасността на лекарството. Освен това, брюкселското зеле може да повлияе на функцията на щитовидната жлеза, когато се консумира в големи количества, особено при хора със съществуващи заболявания на този орган.

В допълнение към рисковете, споменати по-рано, брюкселското зеле може също да допринесе за повишено образуване на газове и подуване на корема. Това се дължи на високото им съдържание на фибри, което може да бъде трудно за смилане от някои хора. По-специално, брюкселското зеле съдържа вид въглехидрат, наречен рафиноза, който тялото ни не може да разгради. Той ферментира от бактерии в червата, което води до газове и подуване на корема. Ако сте чувствителни към този ефект, препоръчително е да въведете брюкселско зеле в диетата си постепенно и да пиете достатъчно вода, за да подпомогнете храносмилането.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay