7 фантастични ползи от хапването на артишок

Артишокът (Cynara cardunculus var. scolymus) е растение от семейство Asteraceae и се използва както като  хранителен продукт, така и за лечебни цели. В него се съдържат редица съставки, които могат да допринесат за здравето. Ето някои от ползите за здравето, които се свързват с консумацията на артишок:

Подпомага функцията на черния дроб и жлъчката: Артишокът съдържа вещества като цинарин, които се свързват с подобряването на функцията на черния дроб и стимулирането на производството на жлъчни соли, които подпомагат разтварянето на мазнините.

Поддържа нивата на холестерол: Някои изследвания показват, че артишокът може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на нивата на добрия холестерол (HDL), което е полезно за здравето на сърцето.

Регулира кръвната захар: Артишокът се смята за хранителен продукт с нисък гликемичен индекс, което означава, че той може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Богат на антиоксиданти: Артишокът съдържа антиоксиданти като флавоноиди, които помагат в борбата срещу свободните радикали и поддържат здравето на клетките.

Подпомага храносмилането: Фибрите, които се съдържат в артишока, могат да подпомогнат храносмилателния процес и да подобрят функцията на червата.

Подпомага детоксикацията: Артишокът може да помогне за почистването на организма от токсини, тъй като стимулира детоксикационните процеси в черния дроб и бъбреците.

Подпомага преработването на мазнини: Артишокът може да има положителен ефект върху метаболизма на мазнините и да помогне при усилията за намаляване на телесното тегло.

Въпреки тези потенциални ползи, е важно да се обърне внимание на индивидуалните нужди и евентуални алергии или медицински състояния. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay