Защо бебетата не бива да ядат мед?

Защо бебетата не бива да ядат мед?
unsplash

Сладкото лакомство толкова често се популяризира като здравословна храна - и разбира се, медът има много прекрасни ползи за здравето - че повечето родители са много изненадани, когато научат, че всъщност може да бъде опасен за деца под 1 година.

Медът може да съдържа спори на бактерия, известна като clostridium botulinum. Тези спори могат да причинят рядко състояние, известно като детски ботулизъм при деца под 12 месеца, чиято храносмилателна и имунна система все още се развива.

Детският ботулизъм е опасен и изисква медицинско лечение. Симптомите включват запек, затруднено хранене, слаби викове и намалени изражения на лицето. Ако смятате, че детето ви има тези симптоми, важно е да се свържете с вашия лекар.

Най-добре е да избягвате да давате мед на деца под 1 година, дори в печива. Добрата новина е, че след като едно дете навърши 1 година, то вероятно е достатъчно изложено на околната среда на бактериите, така че вече не е изложено на толкова висок риск да се разболее, ако хапва мед.

Въпреки това, Центровете за контрол и превенция на заболяванията все още препоръчват ограничаване на всички добавени захари като мед (и изкуствени подсладители), докато детето навърши 2 години, не заради ботулизъм при бебета, а заради цялостно по-добро здраве. Внимавайте за добавени захари, скрити в обичайните храни като крекери, сосове за паста и блокчета гранола. 

И така, какви са вашите възможности за добавяне на нотка сладост към храната на вашето дете през периода между започването на захранването и втория му рожден ден? Можете да използвате например ябълково пюре без добавена захар, сини сливи или фурми. Те не само осигуряват сладост без добавени захари, но също така предлагат фибри и минерали.

Медът от манука е един от видовете, които се препоръчват за деца. Основно произведен в Нова Зеландия, този флорален мед е пълен с антиоксиданти. Освен това е антимикробен и е изследван за способността му да успокоява кашлицата и да успокоява храносмилателния дискомфорт.

Но въпреки антибактериалните антиоксидантни ползи, важно е да запомните, че медът все още съдържа захар. Една супена лъжица мед съдържа 17,3 грама захар, което е почти 70 процента от дневната граница на захарта. Това не означава, че няма място за малко сладост в диетата на детето – просто трябва да спазвате препоръките. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay