Защо медът никога не се разваля?

Защо медът никога не се разваля?
Canva

Любопитен факт за меда, който винаги ни е оздачавал е, че той въщност никога не се разваля. На практика медът е вечен и дори да отворите буркана след 15-20 години, вкусът ще е все така сладък и приятен. Но на какво се дължи това?

Съставката в меда, която играе ключова роля в неговата устойчивост към разваляне, е високото съдържание на захари, особено глюкоза и фруктоза. Този висок концентрат на захари създава неприятна среда за микроорганизмите, които биха могли да причинят разваляне. Те не могат лесно да се размножават в такава околна среда, поради ниската влага и високата концентрация на захари.

Освен това, медът съдържа и различни химични съединения като киселини, флавоноиди и естествени антисептици, които допълнително могат да помагат в предпазването от разваляне.

Тези природни характеристики на меда го правят изключително стабилен продукт с дълъг срок на годност.

Съществуват още няколко фатора, които дпринасят за дългия му срок на годност:

Ниско съдържание на вода

Медът съдържа малко вода, което прави трудно за микробите и бактериите да се размножават в него. Влагата е важен фактор за развитието на микроорганизмите и като цяло, ниското съдържание на вода прави меда по-устойчив на разваляне.

Нискотемпературна кристализация

Медът има склонност към кристализация при по-ниски температури. Този процес не го прави развален, а по-скоро го прави по-плътен и кристален. Когато медът кристализира, той става по-твърд, но това не е индикация за негова непригодност за консумация.

Киселинност

Медът съдържа ниско pH, което също така подпомага устойчивостта му към микроорганизми. Киселините в меда помагат да се съхранява по-дълго време без да се разваля.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay