Как влияе на здравето ни пикантната храна?

Как влияе на здравето ни пикантната храна?
Pexels

Пикантната храна е неразделна част от много национални кухни. Консумацията й може да подпомогне организма, но може и да навреди.

Професорът по епидемиология Пол Д. Тери посочва, че пикантните храни имат смесен ефект върху човешкото здраве.

Хората с хронични заболявания трябва да внимават

Пикантната храна може да причини дискомфорт в храносмилателния тракт: дискомфорт, главоболие и дори повръщане. Ястия, съдържащи големи количества черен пипер, уасаби, куркума могат да влошат симптомите на чревни и стомашни заболявания. Затова хората, страдащи от хронични заболявания, трябва да избягват пикантни храни.

Полезни свойства

Изследванията показват, че консумацията на пикантни храни може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, киселини, язви, респираторни заболявания и психични разстройства. Това е така, защото тези храни съдържат капсаицин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Носи радост

Яденето на пикантни храни може да причини лека болка и парене по време на хранене, което насърчава отделянето на ендорфини и допамин - хормони на щастието и удоволствието. Това може да доведе до подобряване на настроението.

Лекарите препоръчват всеки сам да определи как му действа пикантната храна. Ако ви причинява дискомфорт, тогава е по-добре да я избягвате. Но хората, които понасят добре пикантната храна, могат да продължат да я ядат умерено, тъй като е полезна за тялото им.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay