Ако търсите вкусен начин да започнете деня си, малко неща са по-добри от удоволствието да хапнете топъл кроасан. Масло, съчетано с хрупкава текстура – как да не обичаме кроасани?! Разбира се, те може да са с по-високо съдържание на калории и мазнини от някои други варианти за закуска, но ако се консумират като част от цялостна здравословна диета, със сигурност могат да осигурят и хранителни ползи.
В тази статия ще разгледаме 10 интересни хранителни факта за тези емблематични френски сладкиши, които може да ви изненадат!
Съдържание на калории
Калоричното съдържание на един стандартен, средно голям кроасан е около 231 калории. Това обаче може да варира в зависимост от размера и всички използвани допълнителни съставки, като шоколад или крем.
Високо съдържание на мазнини
Кроасаните са с високо съдържание на мазнини, главно поради щедрото количество масло, използвано при приготвянето им. Средно голям кроасан може да съдържа около 12 грама мазнини, от които около 7 грама са наситени.
Въглехидрати
Въглехидратите са друг важен компонент на кроасаните. Средно голям кроасан съдържа приблизително 26 грама въглехидрати, които идват основно от брашното, използвано в тестото.
unsplash
Съдържание на протеини
Кроасаните не са значителен източник на протеини. Средно голям кроасан съдържа само около 5 грама протеин.
Съдържание на захар
Кроасаните не са особено богати на захар, като средно голям кроасан съдържа само около 6 грама. Това обаче може да се увеличи значително за кроасани със сладки пълнежи или топинги.
Съдържание на фибри
Традиционните кроасани не са добър източник на диетични фибри, с по-малко от 2 грама в средно голям кроасан. Въпреки това пълнозърнестите кроасани могат да имат по-високо съдържание на фибри.
Нива на натрий
Кроасаните съдържат известно количество натрий, главно от маслото и солта, използвани при приготвянето им. Средно голям кроасан съдържа около 400 милиграма натрий.
unsplash
Съдържание на витамини и минерали
Кроасаните съдържат малки количества определени витамини и минерали, включително витамини от група В и желязо. Те обаче не са значителен източник на тези хранителни вещества.
Вариации и техните хранителни разлики
Има много варианти на традиционния кроасан, включително тези, пълни с шоколад, кремове или сирена. Тези добавки могат значително да променят хранителното съдържание, като обикновено повишават съдържанието на калории, мазнини и захар.
Част от балансирана диета
Въпреки че кроасаните могат да бъдат с високо съдържание на калории и мазнини, те все пак могат да бъдат част от балансирана диета, когато се консумират умерено. Съчетаването на кроасан с храни, богати на протеини, като яйца или кисело мляко, и плодове може да създаде по-балансирано меню.
unsplash
Заключение
Кроасаните имат дълга и прекрасна история и остават емблематичен сладкиш за много хора по света. Те не само доставят удоволствие на вашите вкусови рецептори, но и някои хранителни ползи. Фактите, споделени в тази публикация, може да ви изненадат за тези маслено изпечени лакомства, но едно нещо, което няма да ви изненада, е техния уникален вкус!
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |