Тези 10 зеленчука са колкото хидратиращи, толкова и здравословни

Пиенето на много течности през целия ден е от ключово значение, за да останете правилно хидратирани, но това не е единственият начин да попълните запасите от вода в тялото си. 

В допълнение към бутилката с вода под ръка, има разнообразие от хидратиращи храни, които можете да хапвате, особено плодове и зеленчуци - които са естествено пълни с вода. 

От колко вода се нуждаете на ден и защо?

Всички сме чували милиони пъти, че пиенето на достатъчно вода е толкова важно, но защо? Тялото разчита на своите запаси от вода, за да изпълнява голямо разнообразие от важни функции - всъщност до 60 процента от човешкото тяло е вода.

Тя позволява клетъчна комуникация, доставка на кислород, усвояване на хранителни вещества и детоксикация в цялото тяло. Освен това помага за смазване на ставите, регулира телесната температура и произвежда слюнка. Плюс това дори помага на тялото да поддържа оптимално здраве на червата, черния дроб и бъбреците. 

Ние приемаме вода чрез храна и напитки и също така я освобождаваме чрез процеси като изпотяване, дишане и ходене до тоалетната (и губим още повече течности, когато сме болни). Симптомите на дехидратация могат да варират от главоболие, умора и подуване на корема в леки случаи до ниско кръвно налягане, бъбречна недостатъчност и дори гърчове при по-тежки обстоятелства. Въпреки че тежката дехидратация е много по-рядко срещана, ние сме изложени на по-висок риск от нея през горещите летни месеци, особено ако тренираме усилено или работим в жегата.

Въпреки че нуждите от течности на всеки са различни в зависимост от различни физически, генетични и фактори на околната среда, добра цел за хидратация е да се пият някъде между осем и 12 чаши течности на ден.

Хидратиращи зеленчуци с високо съдържание на вода

Вкусните ястия, приготвени с храни, богати на вода, също се считат за хидратация. Ето най-хидратиращите зеленчуци с високо съдържание на вода, които да консумирате редовно за допълнителна хидратация: 

1. Краставици

Слуховете са верни: краставицата е един от най-хидратиращите зеленчуци, които можете да намерите (макар че всъщност е плод!) и съдържа цели 95 процента вода. Независимо дали в салати, напитки или освежаващо гаспачо, има толкова много вкусни начини да използвате освежаваща краставица в менюто си.

2. Домати

Друг плод, който често се разглежда и използва като зеленчук, скромният домат е доста богат на вода. Кулинарните възможности на този летен фаворит са наистина безкрайни, като участва в ястия от почти всяка кухня. Тартове, сосове, тестени изделия, сандвичи, салати, супи, ястия с яйца, сурови салати – списъкът е безкраен. Просто е бонус, че доматите са пълни с витамини, минерали и растителни съединения като ликопен, мощен стимулатор за здравето на очите.

3. Спанак

Със съдържание на вода до 91 процента, спанакът може да ви даде сериозна подкрепа, когато работите за ежедневните си цели за хидратация. Извън всички ястия, които могат да подчертаят този любим зелен зеленчук, той също е напълно задължителна добавка към смути.

4. Гъби

Ако някога сте сотирали гъби преди и сте ги виждали да се свиват, ще знаете, че тези фантастични гъбички отделят сериозно количество вода, докато се готвят. Гъбите съдържат до 93 процента вода. Независимо дали използвате обикновени печурки, портобело или кримини, или друг сорт като рейши или шийтаке, със сигурност ще получите здравословна доза вода с всяка порция.

5. Маруля

Една причина, поради която салатите от хрупкави марули са толкова задоволителни, е, че са подобни на чаша вода за пиене! Имат толкова високо съдържание на фибри и микроелементи, колкото другите зеленчуци или по-тъмните листни зеленчуци, но марулите съдържат до 96 процента вода.  

6. Тиквички 

Тиквичките са многофункционални зеленчуци, които предлагат тонове микроелементи като витамини и минерали, а също така предлагат значителни количества вода. Деветдесет и пет процента от тиквичките всъщност са вода, поради което много рецепти, включват нарязани тиквички, изискват първо да изстискате водата, за да предотвратите мокър краен продукт.

7. Целина

Хрупкавата целина също влиза в този списък със зеленчуци със съдържание на вода от 95%. Този зеленчук съчетава две от най-задоволяващите хранителни вещества, вода и фибри, за да поддържа здравето на имунната система, червата, мозъка и сърцето в добро състояние. Целината е и перфектна добавка към салати, гювечи, супи и сокове.

8. Репички

Въпреки че често са добавка към салати, репичките предлагат толкова много хранителни вещества, което ги прави заслужена звезда на всяка рецепта. Освен съдържанието на вода от 95 процента, репичките са богати и на витамин С, калций, калий и растителни съединения като антоцианин. Тези хранителни вещества спомагат за подобряване на здравето на имунната система, костите и сърцето. 

9. Чушки

Независимо дали са червени, жълти, зелени, оранжеви или друг цвят, чушките са супер хидратиращи, с до 94 процента водно съдържание. Също така са пълни с витамин С, фибри и растителни съединения, които ви помагат да се чувствате добре през цялата година. 

10. Карфиол

Този кръстоцветен зеленчук е около 92 процента вода, така че заслужава място в този списък с хидратиращи зеленчуци. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay