Какво представлява така нареченият "сив развод"?

Какво представлява така нареченият "сив развод"?
Pexels

Процентът на разводите в световен мащаб непрекъснато намалява през последните две десетилетия, като най-новата статистика показва, че 2,5 на 1000 брака, завършват с развод или анулиране.

Но докато общите проценти спадат, хората над 50 всъщност започват да се развеждат все по-често. Наречен "сив развод", данни от Pew Research Center показват, че хората на 50 и повече години прекратяват браковете си повече от два пъти по-често, отколкото това се е случвало през 90-те години.

Хората над 50 години, които се захващат с развод, обикновено са неподготвени за това, което ще се случи след това. Какво стои зад това увеличение по сивите разводи и пред какви предизвикателства са изправени двойките в тази възрастова група? Нека разберем.

Защо сивите разводи се увеличават?

Всеки брак - и раздяла - е уникален. Поради тази причина е трудно да се посочи една единствена причина за сивите разводи. Въпреки това адвокати, които се занимават със сиви разводи, забелязват няколко тенденции.

"Вярвам, че увеличаването на разводите сред хората на 50 и повече години може да се дължи на промените в обществото", казва калифорнийският адвокат по семейно право Холи Дж. Мур от Moore Family Group. "Разводът беше по-малко приемлив и често финансово неосъществим в миналото."

За разлика от миналите десетилетия, сега хората имат повече свобода и независимост. "Нагласата се измести към приоритизиране на личното щастие и хората са по-овластени да напускат нещастни бракове", казва Мур. "Също така жените сега имат по-разнообразни роли и идентичности, освен да бъдат само съпруги или майки, което може да допринесе за желанието им да поискат развод."

Дълголетието вероятно също играе роля, казва Пол Талбърт, партньор в Donohoe Talbert LLP. "Хората живеят по-дълго и са активни по-дълго", казва той. "Колкото по-дълго живеят хората, толкова по-голяма е възможността да направят промени в живота, като например развод."

Хората също са по-активни по-късно в живота, отколкото са били, казва Талбърт. "Двойките се питат това ли е човекът, с когото искат да прекарам това време? И накрая, хората все по-малко се страхуват да останат сами в напреднала възраст и са по-малко зависими от съпрузите, които да се грижат за тях, когато остареят."

С какви предизвикателства се сблъскват сивите разведени двойки?

Ако хората на 50 години имат деца, има вероятност те да са по-възрастни, така че битките за попечителство обикновено не са голям проблем, както биха били при разводи на по-млада възраст.

Предизвикателствата, с които се сблъскват тези двойки, са по-скоро емоционални, отколкото правни. 

Какво да имате предвид, ако мислите за сив развод?

Ако обмисляте сив развод, говорете с адвокат предварително. Поговорете с бракоразводен адвокат, за да идентифицирате потенциални проблеми и резултати, така че да можете да вземете информирано решение и да предприемете всички необходими стъпки, за да бъдете в най-добрата позиция, ако все пак решите да се разведете. 

Ако решите да продължите с развода, добре е да се опитате да намерите нещо, което в същото време носи позитивност в живота ви. Ангажирането с хоби или поставянето на нови кариерни цели може да осигури самочувствие и да действа като здравословно разсейване. Фокусирането на енергията ви върху нещо положително е важно, за да избегнете изпадането в негативна спирала.

Сивият развод е краят на брака, но и възможност да започнете наново...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay