Синдром на Турет: Как да подходим към човек, страдащ от него

Синдром на Турет: Как да подходим към човек, страдащ от него
Canva

Синдромът на Турет е неврологично разстройство, характеризиращо се с множество двигателни и вокални тикове, които се появяват периодично. Тези тикове могат да включват повтарящи се движения с тялото, като мигане, въртене на очите, сумтене или гримасничене, както и внезапни изблици на неконтролируеми думи или фрази. Синдромът на Турет засяга хора от всички възрасти и произход, а причината за него все още не е напълно изяснена.

Ето някои съвети за това как да подхождате към хора, страдащи от синдром на Турет:

  1. Бъдете търпеливи и разбиращи: Животът с Турет може да бъде предизвикателство и хората, които го имат, често се сблъскват със социална стигма и дискриминация. Подхождането към тях с търпение и разбиране може значително да подобри връзката ви.

  2. Не обръщайте внимание на тиковете: Тиковете са неразделна част от синдрома на Турет, така че е важно да не ги забелязвате или коментирате. Това може да накара човека да се почувства неудобно или смутен.

  3. Задавайте въпроси: Ако имате въпроси относно синдрома на Турет, попитайте човека директно. Много хора с Турет са щастливи да отговорят на въпроси и да предоставят информация, стига да се отнасяте към темата с уважение и чувствителност.

  4. Стимулирайре диалога: Откритият разговор може да помогне за разрушаване на бариерите. Говорете за синдрома на Турет и споделете собственото си мнение, но винаги бъдете внимателни да не доминирате разговора.

  5. Приемете човека, а не състоянието му: Важно е да запомните, че синдромът на Турет е състояние, което човек има, а не неговата идентичност. Фокусирайте се върху опознаването на човека зад състоянието и оценявайте неговите качества и индивидуалност.

  6. Бъдете подкрепящи: Хората със синдром на Турет може да се борят с чувство на изолация и срам. Да бъдеш подкрепящ приятел или член на семейството може да окаже голямо влияние върху тяхното качество на живот.

  7. Образовайте се: Научете повече за синдрома на Турет, за да разберете по-добре опита на човека, когото познавате. Знанията могат да ви помогнат да реагирате по-чувствително и съпричастно.

Не забравяйте, че всеки човек със синдром на Турет има свой собствен уникален опит и справянето с техните нужди и чувства ще варира. Най-важното е да бъдете мили, търпеливи и уважителни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay