Отново в кондиция след раждане

Тренировки след раждане

Отново в кондиция след раждане

Известно време след раждане вашите коремни мускули ще ви болят и при най-слабото натоварване. Това е напълно нормално, тъй като те се опитват да се върнат към своите нормални размери и форма. Единственото, което може да направите, е да започнете бавно и постепенно щадящи тренировки.

 

Раждане по естествен път

Може да започнете с основни упражнения, като леки движения на таза, непосредствено след раждане – но само ако се чувствате добре. Три-четири седмици са интервал, след който физическите дейности са безопасни. В момента, в който вече нямате нужда от почивка по цял ден, започнете постепенно да извършвате фундаментални упражнения. Това трябва да продължи между три и шест седмици. Помнете, че коремните ви мускули може да болят повече от обикновено, затова не се претоварвайте от самото начало. В тази фаза от тренировките е важно просто да възвърнете кондиция. Само тогава може да продължите с по-трудни упражнения, но все пак внимавайте – тялото ви е изключително уязвимо след раждане.

 

Цезарово сечение

При него много по-трудно ще си върнете формата, тъй като увреждането на коремната област е сериозно. Няма да може да правите упражнения за корем поне шест седмици след раждането. Плюс това, ви е нужно потвърждение от лекар, че операцията ви е заздравяла и е безопасно да посещавате фитнеса. Опитайте се да "послушате" тялото си – ако някое упражнение напряга белега ви, просто не го правете в текущия момент. Фазата с основните упражнения и в този случай трябва да продължи от три до шест седмици, докато не усетите наново прилив на енергия и не се почувствате готови за по-сериозно натоварване.

Важно е да запомните, че при болка, усещане за слабост и замаяност, трябва веднага да спрете с упражненията и да се консултирате с лекар. Може да се окаже, че сте избързали и организмът ви още не е готов за подобно натоварване. Починете си, възстановете се за още една-две седмици, и чак тогава опитайте наново да се раздвижите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay