Супа "Зелена богиня"

Невинаги е особено лесно да си набавяме необходимите зеленчуци. Поради тази причина има креативни методи за приготвяне на тези полезни растения. 

Тази рецепта е вдъхновена от един от любимите ни дресинги за салата- "Зелена богиня". Кремообразният зелен дресинг е здравословен, билков и може да подобри дори най-добрите салати, така че това има потенциал да бъде невероятна супа. 

Повечето дресинги Зелена богиня разчитат на майонеза и една до две билки за тяхната кремообразност и бледозелен цвят, тук се постига същия вкусов профил, като се използва кейл, карфиол, 4 различни билки и само малко кисело мляко. Резултатът? Свежа зелена супа, която е като градина в купа.

Може да се изкушите да блендирате супата веднага след като е готова, но търпението е важно поради две причини. Първо, блендирането на гореща супа може да бъде опасно! И второ, колкото по-гореща е супата, толкова по-голям е шансът билките да се преварят и да станат по-тъмни. Вашата супа все още ще има добър вкус, но просто няма да изглежда толкова ярка и пролетна. 

Говорейки за добър вкус, силно препоръчваме да не пропускате аншоата в тази супа. Аншоата е класическа съставка в дресинга за салати като Цезар и Зелената богиня, защото добавя допълнително ниво на умами. Ако не обичате аншоа, можете да използвате каперси.

Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

1 глава лук

2 стръка целина

4 скилидки чесън

4 филета аншоа

4 ч. зеленчуков бульон

1 глава карфиол

4 ч. кейл

2 ч. магданоз

1 ч. босилек

1/2 ч. естрагон

1/2 ч. зелен лук

1/4 ч. лимонов сок

1/2 ч. кисело мляко

1 авокадо 

1/2 ч. бадеми

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте зехтина. Гответе лука, целината и ½ ч.л. сол, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 3 минути. Добавете чесъна и гответе още 2 минути. Добавете аншоата и гответе, като разбърквате, за да натрошите филетата.

Налейте бульона и 2 чаши вода в тенджерата. Увеличете котлона и оставете да заври. Добавете накъсания карфиол и оставете да омекне, около 5 минути.

Свалете тенджерата от котлона и оставете леко да се охлади. 

Докато супата се охлажда, в средна купа смесете кейла, магданоза, босилека, естрагона, лука, лимоновия сок, 1/4 чаша кисело мляко и 1/2 чаена лъжичка сол. 

В блендер смесете 1 до 2 чаши супа от карфиол и 1 чаша билкова смес до получаване на ярко зелена и гладка смес.

В малка купа разбийте останалата 1/4 чаша кисело мляко и 2 супени лъжици вода. 

Разпределете супата в купички. Отгоре добавете авокадо, бадеми и още зелен лук. Залейте с киселото мляко и още зехтин.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay